Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2024 22:01:00

Když nás budou miliony, stačí přispět od koruny

Když nás budou miliony, stačí přispět od koruny

Škola Svítání přes léto nespí. Děti se baví Sportiádou, tábory či družinou. Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila tento pátek ve škole v Pardubičkách.

 Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

„Akce letní sportiády propojuje světy dětí se zdravotním postižením a jejich zdravých kamarádů. Učí se přijímat své rozdílné schopnosti a vzájemně se podporovat, protože vyhrát mohou pouze ti, kteří dovedou spolupracovat,“ komentuje ředitelka školy Miluše Horská.

V červenci měly děti možnost chodit do družiny, která fungovala v podobě příměstského táboru s velkým množstvím aktivit – sázení květin, koupání v aquaparku, malování na obličej, návštěva kouzelníka, opékání buřtů apod. Během srpna čekají děti ještě dva týdenní tábory v Zderazi a Sedloňově. „Tábory mají u nás dlouholetou tradici a jezdí na ně osvědčená a správná parta lidí, která chce umožnit dětem spoustu zážitků a rodičům pár dní zaslouženého odpočinku,“ komentuje tábory učitelka Andrea Vakulenková, která má jeden z táborů na starost.

V pátek 2. 8. vypukla akce Sportovní park, která potrvá deset dnů. „Tušíme, že návštěvníků bude nespočet, a proto zároveň předpokládáme, že spousty z nich za sportem povede cesta do parku přes Automatické mlýny. Tam narazí na umělecké dílo v podobě papírové loďky. Jde nám o to, že loďku může rozhoupat opravdu kdokoliv a tím finančně pomoci budovat bezpečný přístav pro naše žáky,“ doplňuje ředitelka školy.

Pohyby loďky jsou navrženy tak, aby přinutily dárce se zamyslet nad světem kolem nás. Na podstavci loďky je umístěna dotyková obrazovka, kde návštěvníci najdou veškeré informace a návod k platbě. Na displeji stačí navolit částku v rozmezí 50 až 5 000 korun, přiložit platební kartu k terminálu a začne sluchový i vizuální zážitek. Příspěvkem nám každý pomáhá nezapomínat, že pro někoho se zkrátka život houpe jinak.

Dílo papírové loďky vytvořil světoznámý umělec David Černý, který zároveň stojí například za sochou „Věrka“, která je momentálně umístěna před Českým domem v Paříži v rámci Olympijských her. Socha loďky vznikla pod taktovkou a finančním zastřešením pardubické firmy JHV – ENGINEERING, s. r. o.

Škola Svítání prošla před dvěma roky rekonstrukcí za 147 milionů korun. Nicméně získané dotace nepokryly veškeré náklady na rekonstrukci a vybavení školy, proto hledá další zdroje. „Byli jsme nuceni si vzít úvěr ve výši 40 milionů korun, abychom mohli projekt dokončit. Zbývá splaQt posledních 30 milionů korun. Vyhlásili jsme i veřejnou sbírku, do které se může zapojit každý z nás. Když nás budou miliony, stačí přispět od koruny,“ uzavírá ředitelka školy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama