Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2024 14:33:50

Středočeský kraj potřebuje změnu vedení

Středočeský kraj potřebuje změnu vedení

Volby do zastupitelstev krajů jsou již doslova za dveřmi. Proběhnou ve dnech 20. a 21. září. A občané budou mít neopakovatelnou možnost vyjádřit se k tomu, jak vnímají a hodnotí práci vedení jednotlivých českých krajů za uplynulé čtyřleté období

Jaké vysvědčení dají dosud vládnoucí koalici v našem Středočeském kraji? Připomeňme si, kdo tuto „povedenou“ sestavu tvoří: STAN, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a Strana zelených (plus několikaměsíční intermezzo Pavla Teličky a jeho strany Hlas).
Čím se zapíše do krajské historie? Co učinila tato končící krajská vláda?
Tak namátkou:
  • Zrušila slevy na jízdném v krajské veřejné dopravě pro seniory, žáky, studenty a zdravotně postižené
  • Výrazně zdražila jízdné v krajské veřejné dopravě pro všechny Středočechy
  • Zrušila bez náhrady téměř dvě desítky lokálních železničních spojů, které byly pro některá místa jediným dopravním napojením na okolní svět
  • Zastavila finanční podporu obecních knihoven
  • Zrušila učňovská stipendia
  • Zrušila několik středních škol, které teď v kraji zoufale chybí.  Jedná se například o Střední odbornou školu a učiliště v Kralupech nad Vltavou, o Zemědělskou školu a učiliště
    ve Středoklukách na okrese Praha-západ (což byla špičková škola s dlouholetou tradicí a jediná svého druhu široko daleko),
    či o Integrovanou střední školu v Jesenici na Rakovnicku

Tento poslední krok středočeské krajské vládní koalice je naprosto alarmující a nepochopitelný v situaci, kdy se loni i letos stovky středočeských dětí nedostaly na žádnou alespoň trochu dostupnou střední školu…

Končící vedení Středočeského kraje tedy selhalo ve svých základních povinnostech a kompetencích na plné čáře.

A přidejme k tomu i prohlubující se nedostupnost základní praktické i pohotovostní lékařské péče v kraji, včetně té stomatologické, dlouhé čekací lhůty a nedostatek personálů v krajských nemocnicích, či fakticky neprůjezdné komunikace směrem na Prahu či z Prahy v pracovní dny.

To všechno jsou záležitosti, které krajská politická reprezentace může, má - a musí - ovlivnit.

Fialova vláda vzala krajům peníze

Fialova vláda navíc v rámci tzv. konsolidačního balíčku od letošního ledna výrazně snížila podíl krajů na celkovém ročním výnosu z tzv. sdílených daní, což je základní zdroj financování krajských samospráv. V úhrnu jde ročně o desítky milionů korun, o které i náš kraj a naši občané zcela bezdůvodně přijdou.

Všichni vládní poslanci, včetně těch, kteří zasedají ve středočeském zastupitelstvu, toto škodlivé  opatření směřující proti zájmům Středočeského kraje podpořili.

Včetně kandidáta na středočeského hejtmana za ODS Jana Skopečka.

Náš Středočeský kraj tak kvůli tomuto svévolnému postupu  Fialovy vlády (a kvůli hlasování vládních poslanců a senátorů) přijde v následujících dvou letech zhruba o 300 milionů korun. Což povede, bohužel, ke snížení rozsahu, kvality a dostupnosti krajem poskytovaných a zajišťovaných veřejných služeb.

A co nabízí středočeským občanům volební koalice SPD, Trikolory a PRO?

  • Kvalitní a dostupné zdravotnictví pro středočeské občany
    Zřídíme v každém okresním městě kraje zubní i všeobecnou pohotovost a vyřešíme kritickou situaci nedostatku zdravotnického personálu v krajských nemocnicích.
  • Říkáme NE Národnímu parku Křivoklátsko!
    Fialova vláda postupuje v této otázce proti vůli místních občanů i samospráv. Vyvineme maximální tlak proti tomuto nebezpečnému záměru.
  • Dostupná veřejná doprava do každého sídla v kraji
    Obnovíme všechna dopravní spojení zrušená současným vedením kraje a opět zavedeme jízdné zdarma v krajské dopravě pro žáky, studenty, seniory a občany se zdravotním postižením.
  • Dostatek míst ve školách pro naše děti
    Zajistíme dostatečné kapacity na středních školách v našem kraji. A pomůžeme obcím s rozšířením kapacit mateřských a základních škol.
  • Pomůžeme seniorům i zdravotně postiženým
    Posílíme terénní sociální služby pro naše seniory a zdravotně postižené občany a zajistíme cenovou dostupnost těchto služeb - v domácím prostředí i v pobytových zařízeních.
  • Finanční podpora rodin s dětmi
    Matkám s trvalým pobytem v našem kraji poskytneme finanční příspěvek při narození dítěte. Rodičům-samoživitelům
    a nízkopříjmovým pracujícím rodičům s trvalým pobytem v našem  kraji poskytneme finanční příspěvek na pobyt dítěte v předškolním zařízení.
  • Za spravedlivé financování Středočeského kraje - Středočeši sobě!
    Požadujeme a navrhneme změny v nastavení financování krajů, jehož současná podoba náš kraj poškozuje. Středočeský kraj nesmí být nadále bezplatným servisem pro Prahu. Odmítáme návrhy na sloučení Středočeského kraje s Prahou, které by náš kraj proměnilo
    na podřadnou periferii hlavního města.

Tohle - a ještě mnohem více - nabízí Středočechům koalice SPD, Trikolory a PRO. Nabízíme voličům smlouvu, jejíž dodržení bude veřejně kontrolovatelné.
Jsme připraveni pracovat pro náš kraj a skládat lidem účty.

S pokorou a úctou žádáme Středočechy o podporu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama