Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2024 1:45:16

Zelensky: Ukrajina pomůže ČR s povodněmi

Zelensky: Ukrajina pomůže ČR s povodněmi

Zelensky nabídl ČR stran záplav pomoc. Zatím jsou to jen formální slova. Tu pomoc ale již tři dny fakticky mohlo realizovat 600 tisíc Ukrajinců, kterým jsme poskytli podporu a azyl. Většina z nich k nám přišla z oblastí nezasažených válkou.

Ukrajinci jsou ve válce od Majdanu a jemu předcházejícím krokům Západu. Jsou ve válce díky puči v roce 2012 a následujícímu dění zejména na Donbase. To v žádném případě není obhajoba Ruska, ale vnímání faktického vývoje.  Merkelová a další západní politici přiznali, že chtěli Rusko vyprovokovat a bohužel se jim to podařilo.

Opět, není to obhajoba Ruska, jen pochopení jeho reakce, byť to pochopení neznamená souhlas se stavem. Jinak, až ta nabídnutá pomoc Zelenským nebude jen prohlášením, ale až budou fyzicky Ukrajinci pomáhat na Jesenicku a v jiných postižených oblastech, budu první, kdo smekne a poděkuje.

Ostatně, dodnes jsem se potkával pouze se slušnými, pracovitými a ochotnými Ukrajinci. Když jsem s nimi mluvil, nikdo z nich se nechce vrátit a důvodem není válka. Nad Zelenským jen mávnou rukou. Jsou milí, pracovití, umí řeč a takové tu vítám. V ČR ale žije 600 tisíc Ukrajinců, kterým jsme poskytli pomoc a přístřeší. Proč alespoň 10% nepomáhá při povodních? Proč je nevyzve Zelensky, proč je nepožádá Fiala?

Povodně trvají tři dny a nezaregistroval jsem, že by dobrovolně Ukrajinci, kterým jsme pomohli, zorganizovali nějakou pomoc a zrealizovali ji. Slibů a prohlášení je vždy hodně, já vždy ale čekám na činy, stejně, jako u volebních slibů. Nikdy jsem neodsuzoval Ukrajince, nehodnotil jsem je podle excesů pár ožralých v ulicích. Po nabídce Zelenského rád počkám na činy.

Jsem s těmi, co jsou postiženi povodněmi a nepíšu to jako populistické politické heslo a nepojedu si nějak dělat selfíčka a vytloukat před volbami politický kapitál jak to začali dělat politici. Jsem s nimi a myslím na ně, i když vím, že jim to nic nepřinese. Zažil jsem stejnou situaci v roce 2002 v Karlíně, podepsalo se to na nás roky a i po 22 letech to bodne. Přeji všem postiženým sílu a odvahu. Budou potřebovat zvláště před blížící se zimou oboje. Vláda jim totiž nepomůže stejně, jako to neudělala v roce 2002. Budou jen selfíčka a zdrcené obličeje politiků a teatrální prohlášení politiků. Vždyť za týden jsou volbym tak těřko mlže být něco víc.

Michal Malý, místopředseda MO Trikolora Praha 8

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama