Jan Lipavský

  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2024 7:17:00

Česko patří mezi deset největších obchodních partnerů Srbska

Česko patří mezi deset největších obchodních partnerů Srbska

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský podnikl ve dnech 10. až 11. října 2024 pracovní návštěvu Srbska.

 V Bělehradě se setkal s ministrem zahraničních věcí Marko Đurićem, s prezidentem republiky Aleksandarem Vučićem, s předsedkyní parlamentu Anou Brnabić, s předsedou vlády Milošem Vučevićem, s delegací parlamentní skupiny přátel ČR a s vedoucím Delegace EU Emanuelem Giaufretem.

„Česko patří mezi 10 největších obchodních partnerů Srbska, zároveň v Srbsku představujeme jedny z největších investorů. Jednal jsem dnes o naší další spolupráci, která se rýsuje v dopravní infrastruktuře, ochraně životního prostředí či turistice,“ řekl šéf české diplomacie.

Na programu jednání s partnery v Bělehradě byly bilaterální politické a hospodářské vztahy, integrace Srbska do EU, vnitropolitická situace v zemi a situace v regionu včetně slaďování pozic se Společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU.

„Podporujeme srbskou vládu v jejím úsilí posunout se v přístupových jednáních. Součástí přístupového procesu je i konstruktivní přístup k dialogu o normalizaci vztahů mezi Bělehradem a Prištinou. Česká diplomacie podporuje proces, který vede Evropská komise společně se zvláštním představitelem EU pro dialog Bělehrad-Priština,“ dodal ministr Lipavský.

Ministr také navštívil budoucí České centrum v Bělehradě, které za pár týdnů slavnostně otevře premiér Petr Fiala. To bude propagovat českou kulturu a posilovat česko-srbské kulturní vztahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama