„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

06.09.2024 4:39 | Komentář

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal námětem celospolečenské diskuse, do které se zapojil i ministr vnitra Rakušan a odmítl, aby byl kdokoli předvoláván za kritiku vlády. Vysloužil si za to tvrdou kritiku vládních fanoušků. Podle politologa Lukáše Valeše jde o projev zfanatizované ideologické úderky a zodpovědnost za takové projevy jde i za samotnou vládou. Právnička a senátorka Daniela Kovářová varuje před kriminalizací názorů.

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Dalo by se říci, že pokud patříte ke kritikům vládní politiky a představitelů, měli byste si dávat pozor. Jedna z obyvatelek za své protivládní příspěvky na sociálních sítích totiž byla předvolána přestupkovou komisí, kde bude muset vše vysvětlovat. 

Z obsahu předvolání, které formuluje kritiku vlády jako přestupek proti občanskému soužití, se zhrozila výrazná část politiků, analytiků a hlavně občanů, kteří věc veřejně komentují. 

Věc nenechal bez komentáře dokonce ani ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. „Internetem koluje dopis, který vzbudil velké pozdvižení. Oprávněně. Jistá paní z Prostějova je v něm vyzývána k podání vysvětlení kvůli negativnímu příspěvku vůči vládě ČR na sociální síti. Nikdo v naší zemi nesmí být stíhán za svůj názor na vládu nebo komentář vůči vládě, pokud jím neporušuje zákon. Ačkoli do záležitosti nemůžu přímo zasahovat, mám za to, že za takový projev, i když s jeho vyzněním zásadně nesouhlasím, by nikdo neměl být předvoláván. Možnost kritizovat vládu je stěžejním prvkem demokracie,“ vyslovil se Rakušan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kritika vlády, která má větší zájem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 06.09.2024 11:04:40
o zahraniční, než o domov, je oprávněná. Navíc špínou nejde ušpinit něco, co už špinavé dávno je.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

4:38 Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

Založil senátor Hilšer účelově vlastní politické hnutí kvůli tomu, aby od státu kromě senátorského p…