„V každé p....i. Lhali.“ Kaufland, Billa, vláda: Provalená tajemství

12.04.2023 11:22 | Reportáž

Jak je možné, že podíl zahraničních obchodních řetězců typu Kaufland, Lidl a Billa na obchodu s potravinami je u nás vyšší než třeba v Polsku? Jejich zástupci prý lhali. „Vzpomínám na kdysi často prezentované lži ze strany řetězců, v jakých lokalitách a s jakým záměrem k nám na trh vstupují. Jako příklad uvedu známou prezentaci jednoho z nejmenovaných řetězců, jehož původním záměrem bylo obsadit tržní pozice ve městech nad cca 30 tis. obyvatel. Dnes prodávají s odpuštěním v každé malé p….i,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Zdeněk Juračka, někdejší předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu. Vzpomíná na to, jakou roli v „uchycení“ zahraničních marketů měla dřívější vláda a potlačení družstva Jednota.

„V každé p....i. Lhali.“ Kaufland, Billa, vláda: Provalená tajemství
Foto: Repro Facebook
Popisek: Přeplněný supermarket

Česká republika je pro zahraniční kapitál rájem. Zejména co se týče potravinářských řetězců, je podíl zahraničního kapitálu opravdu vysoký.

V porovnání například s Polskem, kde si obchodní potravinářské řetězce uchovaly určitou svébytnost, Česká republika se pravidlům zahraničích korporací podřídila silněji. Dle údajů Českého statistického úřadu jsou v zahraničních rukách dvě třetiny českého trhu. V Polsku to však není ani polovina, a jak ParlamentníListy.cz zjistily, i praxe v dalších evropských státech je od českého systému značně odlišná. 

Němci, Holanďané, Britové…

Jak to vlastně na dnešním českém trhu vypadá? Jaké obchodní potravinářské řetězce hrají prim? A komu patří?

Nejoblíbenějším a nejsilnějším obchodním řetězcem je v ČR Lidl, přičemž o tuto pozici se v průzkumech veřejného mínění přetahuje s Kauflandem. Obě značky vlastní německá společnost Schwarz Gruppe, která patří Dieterovi Schwarzovi, jenž má být nejbohatším Němcem.

Řetězce Billa i Penny vlastní německá družstevní skupina Rewe Billa, v Česku v roce 2007 převzala supermarkety Delvita.

Supermarkety a hypermarkety Albert patří akciové společnosti Ahold Delhaize, která sídlí v nizozemském městě Zaandam. Původem belgická Delhaize se s Aholdem spojila v roce 2016, původně v Česku provozovala supermarkety Delvita. Značka Albert odkazuje na zakladatele společnosti, pod názvem Albert Heijn řetězec působí v Nizozemsku či Belgii.

Hypermarkety Aholdu v Česku se původně jmenovaly Hypernova, v roce 2009 sjednotily název se supermarkety Albert (jejich předchůdci se do roku 2000 jmenovaly Mana a Sesam). V roce 2014 řetězec Ahold odkoupil v Česku hypermarkety Interspar od rakouské společnosti Spar.

Co se týče v Česku také oblíbeného Tesca, to patří Britům. Ovládá ho akciová společnost Tesco PLC, která je roztříštěna mezi mnoho menších akcionářů. Největší podíl (6,9 %) má investiční společnost BlackRock, druhý největší (4,2 %) Vanguard Group. S akciemi se obchoduje na burze. Sídlem společnosti je Welwyn Garden City severně od Londýna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Andrea Novotná

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 12.04.2023 12:14:55
Když plno lidí říkalo ,že velké obchody úplně zničí ty malé tak se tomu všichni smáli a stačilo 30 let a kolik Čechů tady vlastní malé krámky jako potraviny,masny,zeleninu atd.Ve velkých městech je jich mnoho ale na malém městě živnostník nemůže vůbec přežít! Místo Čechů tady podnikají a vydělávají cizáci! Jsme pro všechny takový krmelec kam se všichni přijdou nažr*t!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …