A to Němci ještě zvýšili minimální hodinovou mzdu, která je nyní kolem 15 eur. Upozorňuji, že jde o minimální, kterou mají profese typu prodavač, uklízeč nebo skladník. U jiných samozřejmě je částka vyšší, 25 eur není nic mimořádného.
Máslíčko a sýrečky
Začněme u másla. Tam je cena dlouhodobě standardní kolem dvou eur. Ani to irské nešlo nahoru, najdete je mezi třemi a čtyřmi eury. Při současném kurzu cca 23 korun za euro je to jistě cenová láce, neb jiné, takzvaně lepší máslo na běžném trhu není.
Sýry si dál drží svoji cenu, roztíratelných, ve formě našich oblíbených trojúhelníků, není v Německu mnoho, tam se dává přednost těm v plastové „vaničce“. K dostání jsou samozřejmě i lepší tvrdé sýry, nejen německé, ale také švýcarské, francouzské či italské nebo nově i španělské. Za ceny pro nás neuvěřitelné – i kolem stokoruny. A to je alespoň 150 nebo 200 gramů, ne u nás už oblíbených 75 gramů, které zdánlivě imitují obligátních „deset deka“.
Téměř pro Čechy cenová katastrofa je u jogurtů a ochuceného tvarohu, což je sice hlavně pro děti, ale i ti starší si rádi smlsnou na výrobku, kde je evidentně méně cukru. A tak vidíte balení po čtyřech kelímcích za akční cenu 14 korun (tedy 3,50 korun za kus!). U nás beze studu 35 i víc. Značka Ehrmann je známá i u nás. V Německu je to ovocný krémový tvaroh za pár švestek. U nás – oči pro pláč. O nabídce nemluvě, výběr snad desítek příchutí, třeba i zelený jogurt s příchutí pistácií. To se u nás absolutně nevidí. Máme asi jiné chutě…
Klobásový horor
V první řadě nás zaujalo balení krakovských klobás. Podle názvu polské. A skutečně, vyrobeno v Polsku. Ještě před pár lety naprosto nemožné. Cenově žádný „hit“, ale pro nás přesto neskutečně levné – čtyři eura. A obsah masa? Raději se díváme vícekrát – je to tak – 95 procent vepřového.
![](/Content/Img/content-lock.png)
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala