Blamáž? Švýcaři napsali o „českých“ dodávkách munice Ukrajině

07.08.2024 10:53 | Zprávy

Jak to po půl roce vypadá s českou muniční iniciativou pro Ukrajinu? Švýcarský deník napsal o „Pavlových granátech“ obsáhlý text, který popisuje množství problémů, kterým akce čelí. Zcela se rozpadla původní cenová kalkulace, další účastníci neplatí, co slíbili a navíc, když se český prezident se záměrem kupovat granáty po světě pochlubil, začalo je vykupovat i Rusko.

Blamáž? Švýcaři napsali o „českých“ dodávkách munice Ukrajině
Foto: KPR
Popisek: Prezidenti Pavel a Zelenskyj

V únoru přišel prezident Petr Pavel se svou iniciativou Munice pro Ukrajinu, v rámci které měla koalice západních zemí vedená Českem shánět pro ukrajinská bojiště dostatek potřebného vojenského materiálu.

Protože bylo zřejmé, že zúčastněné země samy potřebné množství munice vyrobit nedokážou, počítalo se od počátku s tím, že munice bude současně vykupována, a to po celém světě.

Podle původního slibu, který dal Petr Pavel Ukrajině, mělo být zajištěno 800 tisíc granátů. Další milion přislíbila Evropská unie. Český prezident slíbil, že naše země zároveň zajistí převoz materiálů z prodávajících zemí do ČR a pak na Ukrajinu.

V Česku se o průběhu operace příliš nepíše, exekutivní orgány v těchto případech odkazují na potřebu utajení před ruským nepřítelem. S touto argumentací bylo několik dní utajováno i přesné znění vojenské dohody mezi Českem a Ukrajinou, které vláda publikovala až poté, co uniklo na internet.

O tom, jak akce Munice pro Ukrajinu reálně probíhá, ale nyní podrobně píše švýcarský Neue Zürcher Zeitung. Vídeňský dopisovatel Ivo Mijnssen ve svém textu popisuje, jak musely být původní ambice Pavlovy iniciativy výrazně korigovány.

První dodávka „Pavlových granátů“, jak deník celou akci nazývá, byla poskytnuta až v červnu. Českou vládou široce medializovaná předávka měla zahrnovat 45 000 kusů. Dalších 100 tisíc má být dodáno do konce srpna, do konce roku by mělo být doručeno půl milionu granátů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Holt "obchodníci" a "experti", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 07.08.2024 12:22:15
Ukázali, že ideologická zaslepenost, slouhovství a horlivost nestačí. Ani lhát neumějí tihle kašpaři. Tak či tak jdou s křížkem po funuse při podpoře zločinného kyjevského režimu - nedostatek munice není zdaleka jeho hlavním problémem. Ten český "zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny" byl naopak vyroben poněkud předčasně v situaci, kdy není jasné, co zbude z bývalé Ukrajiny, zda a v jaké podobě vůbec bude existovat. Ale funkce to je pěkná, třeba se dá v budoucnu přeobsadit a přesměrovat na rekonstrukci Česka.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

4:38 Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

Založil senátor Hilšer účelově vlastní politické hnutí kvůli tomu, aby od státu kromě senátorského p…