Kdyby Trumpa zabili: Občanská válka? Americké souvislosti od Erika Besta

15.07.2024 20:11 | Komentář

Donald Trump přežil pokus o atentát. Republikánský exprezident smrti unikl doslova o vlásek, když útočník zasáhl jeho ucho. Analytik a politický pozorovatel Erik Best, který ze Spojených států pochází, přináší otazníky, které se kolem události mohou objevit. Rozebírá i možnost spiknutí a nereakci policie na přítomnost střelce. Padla i hrozba občanské války v USA.

Kdyby Trumpa zabili: Občanská válka? Americké souvislosti od Erika Besta
Foto: YouTube BehizyTweets
Popisek: 14. července 2024. Donald Trump ukazuje vztyčenou pěst krátce poté, co byl na pódiu během předvolebního shromáždění postřelen

Podle Erika Besta lze najít několik aspektů v souvislosti s pokusem o atentát na Donalda Trumpa, které jsou odlišné od jiných atentátů v USA v minulosti. Například o možných selháních bezpečnosti a americké tajné služby, jejímž úkolem je chránit prezidenty včetně těch bývalých.

„Teď je to jiné v tom, že se o možných selháních otevřeně mluví, a to nejen ve Spojených státech. Dokonce i zde, v České televizi, někdo mluvil o tom, že to skoro vypadalo i jako nějaké spiknutí. Nevysvětlil tedy jaké. Důležité ale je, že o tom lze mluvit a klást otázky. Znamená to, že rozklad amerického systému je větší a hlubší. Dříve například po atentátu na Kennedyho si mohli lidé o možném spiknutí leccos myslet, ale nebylo možné o tom veřejně mluvit,“ připomíná.

Poté, co přišel film Olivera Stonea na téma atentátu na J. F. Kennedyho, již bylo možné aspoň soukromě debatovat o tom, jak to tehdy bylo. „Nedávno byl publikován rozhovor Jefryho Sachse s Tuckerem Carlsonem, kde Sachs říká, že dnes si už snad nikdo nemyslí, že to CIA nebyla, která Kennedyho zabila. V případě útoku na Trumpa to možná bylo jinak, nechci nic naznačovat, ale samotný fakt, že o tom celém můžeme mluvit, je opravdu velký posun,“ uvádí Best.

Právě skutečnost, že lze svobodně o pokusu o atentát debatovat, může naznačovat, že to žádné spiknutí nebylo. Souhlasí s pohledem, že kdyby se Donalda Trumpa chtěl zbavit někdo jiný než zfanatizovaný jedinec, pak by to spíš vyšlo. „Z tohoto hlediska to vypadá jako práce amatéra,“ podotýká. 

„Je ovšem také podivné, že svědek, kterého jsme všichni viděli, říká, že předem na střelce upozornil policii, která nic nedělala. Jenže ve chvíli, kdy začal útočník střílet, několik vteřin poté byl eliminován odstřelovači. Pokud si ho nevšimli do té doby, jak je možné, že ho našli tak rychle poté, co vystřelil? Prodleva tam je několik vteřin. Budou se objevovat různé otázky a republikáni to nenechají být,“ je si jistý politický pozorovatel.

Bylo možné zaznamenat i názory, a to včetně českého prostředí, že mohlo jít o sehranou akci, aby si Trump pomohl před volbami. To se ale Bestovi nezdá. „Nemám nic proti tomu, aby o tom někdo mluvil, ale podle mého názoru by to bylo strašně riskantní. Nedává to smysl,“ shrnuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Multikulturalismus je jako experiment, který selhal

Souhlasím, ale když jsem četl váš komentář, napadly mě dvě otázky. 1. Co si myslíte aktuální o kampani SPD, hlavně o jejich krvavém chirurgovi? 2. Jak byste hodnotil začlenění Ukrajinců u nás?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Letenky, pikantní zákulisí i vlivný advokát. Kolem šéfa Autoklubu to vře. Zdroje promluvily

11:46 Letenky, pikantní zákulisí i vlivný advokát. Kolem šéfa Autoklubu to vře. Zdroje promluvily

Kolem Autoklubu ČR, zájmové organizace čerpající od státu dotace v průměrné výši 60 milionů korun ro…