Někdo si to vylobboval. Přicházíme o voliče. V ODS dusno kolem nové daně

22.08.2022 14:24 | Komentář

„Přicházíme o voliče. Odpor podnikatelů proti vládnímu návrhu nové daně bude enormní. Koukám jako blázen a nechápu.“ ParlamentníListy.cz v průběhu minulých dní hovořily s několika současnými i bývalými politiky ODS o návrhu tzv. válečné daně. Svůj názor anonymně připojil i jeden z poslanců. Může to přispět k pádu vlády? Padala silná slova jako „zrada“ nebo „buzerace“.

Někdo si to vylobboval. Přicházíme o voliče. V ODS dusno kolem nové daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Ač to zpočátku vláda popírala, nakonec ministr financí Zbyněk Stanjura připustil zavedení tzv. „válečné daně“. Okamžitě to vyvolalo vlnu reakcí – z našeho zkoumání převažují však spíše ty skeptické a negativní. Pozdvižení je kvůli tomu i v samotné ODS, která se programově vždy vymezovala vůči zvyšování a zavádění nových daní. Měli jsme možnost hovořit s občanskými demokraty z bezprostředního okolí premiéra.

Důležité na našich zjištěních je, že ve střednědobém časovém období neskrývá rozčarování nad počínáním vlády stále více námi oslovovaných politiků i řadových členů některých koaličních stran. Jedněm vadí, že vláda neřeší příčiny prudkého zdražování energií, druhým naopak, že zrazuje pravicové ideály a hodlá mimořádně danit podniky. Co se týče zmínění „válečné daně“, ta má sice u většiny politického spektra podporu, jenže právě ODS dle hlasů, které níže promlouvají, měla být zárukou, že se podobná opatření nikdy zavádět nebudou.

„Vždyť je to blbost už v samotném názvu,“ rozhořčil se muž blízký Petru Fialovi, vystudovaný ekonom, který radil již několika českým premiérům: „To není žádná válečná daň. To je prostě daň sektorová. I když se pánové snaží to všelijak omluvit. Je to sektorová daň, kterou by ODS nikdy nezavedla, kdyby nebyla nucena dělat ústupky koaličním partnerům a nepotřebovala se blýsknout tím, jak ‚skvěle‘ stát řídí během předsednictví Evropské unii.“ 

Citovaný expert však připouští, že právě snaha ukázat kompetence může vládě srazit vaz: „Neříkám, že snad hrozí reálné riziko pádu vlády, ale odpor podnikatelů vůči tomuto nápadu bude enormní, mohou přijít protesty a nepříjemný tlak. A jelikož ta daň by měla postihnout ty velké sektory, logicky z toho vyplývá, že to jsou i sektory vlivné. Dostat se s nimi do sporu by žádná rozumná vláda, pokud tedy nemá marxistické manýry, nechtěla. Představte si totiž, že by vás někdo sankcionoval za to, že jste úspěšní. To byste se taky bránili, ne? Kapitalismus stojí na svébytnosti podnikatelů, stát jim do toho zasahuje jen v nezbytné míře. Já vím, podobné daně jsou zavedeny i v jiných státech, třeba v Maďarsku nebo Polsku, ale tam to funguje jako klasická windfall tax a je to tak i přiznáno. Tady se vláda ohání nějakou válečnou daní, ale to je jen marketingový tah, aby to nevypadalo tak levičácky – sektorová daň byla totiž vždy vlhkým snem levičáků.“ 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

11:51 Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

Místo poučení, jak příště zabránit střílení do lidí, vláda řeší, jak vymyslet kšeft pro neziskové or…