Okamura je zděšen: Češi žijí na pizze a špagetách. Chci to změnit

02.04.2012 13:44 | Zprávy

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích se kdysi nechal skladatel Leoš Janáček inspirovat a vytvořil Lišku Bystroušku. O několik desítek let později zde odstartovali podnikatelé společně s Tomio Okamurou revoluci v místní gastronomii a cestovním ruchu.

Okamura je zděšen: Češi žijí na pizze a špagetách. Chci to změnit
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Hlavní roli mají v jejich smělých vizích jehněčí drkotina, uzený telecí jazyk, nebo povidlové pěry. Nastolili tu jasnou otázku: proč se cpeme pizzou, když  si můžeme smlsnout třeba na bigosu? Zatím sice málokdo ví, co to je, ale třeba bude časem informovanost obyvatel vyšší.

„Že lidé nové názvy jídel neznají, to je právě skvělé. Nejhorší situace nastává, když je jídlo každému úplně jedno. Produkt, který vzbuzuje diskuzi, je ten správný. Nesmí lidi nechávat chladným. Lidé se budou se ptát, co to vlastně je?“, komentoval při degustování jednotlivých porcí Tomio Okamura.

Langoše ne, dáme si zelník

Odborná porota v hotelu Augustiniánský dům hodnotila v pátek v podvečer celkem osm nových chodů jídel, které by prý měly pomoct přeměnit Zlínsko na gastrocentrum střední Evropy. Jde o lokální speciality s domácími bylinkami, pokrmy, které lidé jedli na Zlínsku před sto lety, ale v moderní úpravě. „Proč se u nás neprodává zelník? Langoše tu máme na každém kroku, je to šílené,“ rozčiloval se Okamura. „Naši lidé chodí na špagety a chodí se najíst do pizzerie. My jsme zneužiti cizím marketingem. Tahle skutečnost v plné hrůze odhaluje současný stav České republiky, to znamená naši totální neschopnost, jsme úplně ve vleku. Mládež chce jíst pizzu, ale nechce jíst naše regionální speciality. Proč taky, vždyť je ani neznají,“ dodal.   

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Obezita u dětí

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, nejste zastánkyně změny stravování dětí ve školách. Zajímalo by mě, jak byste vy a ANO přistupovali k problému, že je čím dál víc obézních dětí? Nebo byste to vůbec neřešili a nechali to primárně na rodičích?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

720 tisíc z dotace do vlastní kapsy. Bohatý manažer Autoklubu prý pravidla neporušil

11:26 720 tisíc z dotace do vlastní kapsy. Bohatý manažer Autoklubu prý pravidla neporušil

Daňoví poplatníci v rámci dotací, které rozděluje stát, finančně zajišťují i významné manažery. Parl…