Potupa ČT dokonána. Poškozený občan už má přelomový rozsudek

28.08.2024 11:44 | Kauza

Soudní spor s Českou televizí dospěl do finále. Občan, který žaloval veřejnoprávní televizi za neoprávněné natáčení na soukromém pozemku, u soudu uspěl. Redakci to potvrdil jeho advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. ČT musí zaplatit 50 tisíc korun a vystřihnout část reportáže z archivu. Rozsudek Městského soudu v Praze, jehož kompletní znění mají ParlamentníListy.cz k dispozici, zmiňuje i dvojí metr ČT, která z jedné strany vnikla na soukromý pozemek se zapnutou kamerou, ale aktivistu spolku Čeští elfové točila skrytě a s pozměněným hlasem, aby prý nečelil nenávisti.

Potupa ČT dokonána. Poškozený občan už má přelomový rozsudek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Automobil České televize

V průběhu června informovaly ParlamentníListy.cz o soudním případu, kdy Česká televize čelila žalobě kvůli vniknutí jejího televizního štábu na soukromý pozemek bez svolení či ohlášení a natáčení občana bez jeho vědomí. Poškozený občan H. B. hnal ČT k soudu, kde požadoval stažení dané reportáže z jeho soukromí z webu veřejnoprávní televize a k tomu finanční kompenzaci za nemajetkovou újmu.

Soudy se i v odvolacím řízení postavily za občana H. B. a nařídily České televizi jak zaplatit, tak smazat inkriminované záběry z portálu internetového archivu. Jak redakci sdělil advokát úspěšného žalobce Jindřich Rajch, rozsudek je pravomocný a v odvolacím řízení dokonce došlo ke zdvojnásobení částky, kterou musí ČT zaplatit.

„Odvolacím soudem byl potvrzen rozsudek soudu prvního stupně a rozhodnutí odvolacího soudu bylo již doručeno. Dokonce byla zvýšena částka za odškodnění nemajetkové újmy u mého klienta, který byl bez souhlasu natáčen, přičemž mu dokonce reportér České televize bez povolení vstoupil až na pozemek a začal ho natáčet v okamžiku, kdy můj klient otevřel dveře,“ řekl redakci PL právník Rajchl. 

Soud dle jeho slov jednoznačně konstatoval, že to je porušení práv a Česká televize měla mého klienta nejprve kontaktovat a požádat o svolení, aby mohla natočit jeho podobiznu a jeho bydliště. „To Česká televize neudělala a teď bude muset zaplatit 50 tisíc korun. Současně je zajímavé, že v reportáži vystupoval zástupce Českých elfů, který byl natáčen zezadu se zkresleným hlasem a anonymně s poukazem na to, že by mohla být ohrožena jeho bezpečnost. Navíc ten elf, aktivista, souhlasil s natáčením. Zatímco můj klient s natáčením nesouhlasil, bylo uvedeno jeho jméno a bydliště. 

Česká televize jednu stranu naprosto chránila anonymizací s poukazem na to, že by mohla být terčem útoků, naproti tomu druhou ukazuje včetně jejího bydliště a v podstatě podněcuje, aby tento člověk byl terčem verbálních útoků, což se také stalo. Po odvysílání reportáže se okamžitě objevily příspěvky, kdy bylo přímo uvedeno trvalé bydliště mého klienta, čelil nadávkám nejhoršího vulgárního charakteru a celé to způsobilo chování a reportáž ČT. Proto jsem rád, že soud rozhodl tímto způsobem a v odvolacím řízení ještě zdvojnásobil nemajetkovou újmu a přiznal celou částku, kterou jsme požadovali. Může jít o zásadní rozsudek z hlediska budoucnosti a dalších reportáží ČT, protože soud nastavil jasný mantinel, kdy jde při natáčení o zásah do soukromí a publicistické pořady si budou muset počínat opatrněji a s větším respektem k soukromí osob, které budou v reportáži zobrazeny,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jindřich Rajchl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ĆT financovat ze st. rozpočtu a být pod neustálou kontrolou NKU., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOCHO , 28.08.2024 13:28:14
Až příjde nová vláda z Čt propustit min 50% darmožroutů. Ty aktivistické pořady okamžitě zrušit.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

4:38 Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

Založil senátor Hilšer účelově vlastní politické hnutí kvůli tomu, aby od státu kromě senátorského p…