Radši sport než marjánku! Zařval mezi huliči a zmizel. Byli jsme na demonstraci za legalizaci konopí

08.09.2022 8:32 | Reportáž

„V Praze jsou právě národní protidrogoví koordinátoři z celé Evropské unie. I proto se naše akce koná dnes," vysvětlil Pirát a šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka, proč se koná Million Marihuana March 2022 v hlavním městě právě ve středu. Kolem se rozdýmilo několik jointů a demonstranti vyšli na pochod.

Radši sport než marjánku! Zařval mezi huliči a zmizel. Byli jsme na demonstraci za legalizaci konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod a demonstrace za legalizaci konopí s názvem Million Marihuana March. Piráti byli u toho

„Radši sport než marjánku. Sportu zdar," ozval se chlapík, co procházel na Staroměstském náměstí v Praze mezi účastníky středeční demonstrace za legalizaci konopí Million Marihuana March 2022. Od pobavených huličů se mu dostalo odpovědi: „My chceme marjánku i sport!"

Koordinátoři v Praze

Nezvyklé datum demonstrace vysvětlil její organizátor a pirátský zastupitel Prahy 2 Robert Veverka mimo jiné i tím, že se v hlavním městě právě nyní sešli národní protidrogoví koordinátoři z celé EU. Každý rok jejich setkání pořádá předsednická země Rady Evropské unie, kterou je nyní Česko. Právě na setkání koordinátorů se také diskutovalo o dekriminalizaci a destigmatizaci uživatelů nelegálních látek.

Na stránkách Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti drogy-info.cz k tomu tuzemský koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil řekl: „Čtyřicet procent lidí do pětatřiceti let má zkušenost s konopím v EU a prohibice tomu nedokáže nezabránit. Okolo dvou milionů lidí v EU konopí užívá pravidelně. Zároveň polovina z drogových trestně právních kauz je stále spojena s konopím. Bude to obtížné, ale cestou je dekriminalizace, větší důraz na prevenci a pravděpodobně kontrolovaný trh. Jsem přesvědčen, že toto je něco, co se nedá zastavit. Země, které s tím přijdou dřív, budou mít větší možnost si říct, jak to udělat dostatečně opatrně a vlastně konzervativně."

Veverka v podmínce

„Největší nebezpečí konopí spočívá v jeho nelegálnosti. Současná prohibice má negativní dopady nejen na veřejné zdraví a lidská práva, ale neúměrně k výsledkům zatěžuje i veřejné rozpočty a orgány činné v trestním řízení při vymáhání represivních zákonů. Tresty za drogové delikty neodpovídají škodám, které pěstování či držení konopí mohou způsobit. Poskytování objektivních a ucelených informací o konopí současná legislativa a justice klasifikuje jako zločin. Je načase ukončit prohibici a vydat se cestou osvěty a vzdělávání, smysluplné regulace, která jednou provždy ukončí přísnou kriminalizaci konopí i jeho uživatelů,“ sdělil předseda spolku Legalizace.cz Robert Veverka před akcí.

Ostatně právě Veverka byl loni u Okresního soudu v Bruntále odsouzen za šíření toxikomanie, ale nepravomocně, protože se odvolal. Podle soudu časopis Legalizace, který vede, propaguje drogy. Policie během vyšetřování zkoumala šedesát čísel časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby tam našla více než dvě stě protiprávních skutků. Státní zástupce Jan Žalman tehdy v obžalobě vyjmenoval všechny články, které podle něj porušovaly zákon. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které dle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj.

Marihuanový pochod

Přestože od letošního ledna v Česku platí novela zákona, která umožňuje více licencovaným firmám pěstovat a vyvážet léčebné konopí a zároveň zvyšuje povolené množství THC u veškerého konopí na jedno procento, nadále přetrvává konopná prohibice a stíhání dospělých lidí, kteří s konopím nakládají pouze pro osobní potřebu.

Na Staroměstském náměstí pod Mariánským sloupem, kde demonstrace a zároveň pochod za legalizaci konopí začaly, se sešlo kolem stovky lidí a poblíž byla zaparkována desítka policejních dodávek. V čele průvodu někteří účastníci dýmili jointy, jiní nesli místo transparentů z kartonu vystřižené marihuanové listy a další o marihuaně rapovali. Pochod se konal pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba a za podpory Pirátské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…