Skandál, který hýbe Slovenskem: Česká stopa? Třeba je to náhoda, ale...

16.08.2018 13:52 | Zprávy

Slovenskem otřásá skandál kolem únosu vietnamského podnikatele. Slovenská prokuratura v rámci vyšetřování kauzy možného zapojení Slovenska do loňského únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionáře Trinh Xuan Thanha z Německa do vlasti žádá zbavit mlčenlivosti čtyři desítky lidí. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, v České republice podniká někdejší příslušník slovenské tajné služby, který se podílel na únosu syna prezidenta Michala Kováče. Možná je to jen shoda okolností, ale dotyčný muž podle obchodního rejstříku má trvalé bydliště dva roky ve Vietnamu.

Skandál, který hýbe Slovenskem: Česká stopa? Třeba je to náhoda, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Slovenska Robert Kaliňák

Trinh Xuan Thanh byl unesen vloni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo ale o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Když ParlamentníListy.cz pátraly po podrobnostech a narazily přitom na informaci, která sice nemusí mít s daným případem přímou souvislost, nicméně v kontextu událostí ji nelze z konceptu vypustit. V České republice, ve firmě Euromed International v Nymburce působí delší dobu jistý Martin Lieskovský. Bývalý policista Martin Lieskovský byl v minulosti obžalován jako jedna z klíčových osob z únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováče Michala Kováče jr. v roce 1995.

Slovenská prokuratura podala v roce 2000 v souvislosti s únosem obžalobu na 13 osob včetně bývalého šéfa SIS Ivana Lexy. Soud trestní stíhání ale zastavil kvůli amnestiím. Ty vydal v roce 1998 slovenský premiér Vladimír Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu. Usnesení o zrušení zmiňovaných amnestií schválil slovenský parlament vloni v dubnu. Tomuto rozhodnutí předcházela ústavní novela, podle které anulaci amnestií posoudí ústavní soud. Pro zrušení amnestií nakonec hlasovalo osm soudců ústavního soudu, proti byli dva.
Martin Lieskovský od roku podniká v České republice ve společnosti Euromed International v Nymburce. V obchodním rejstříku má několikrát uvedené jako trvalé bydliště bratislavské Rusovce. Od 1. března 2016 až do letošního 9. srpna měl ale trvalé bydliště vedeno ve Vietnamu, ve městě Danang. Lisekovský je jediným jednatelem a společníkem popisované společnosti. Od 9. srpna má vedenu adresu trvalého bydliště opět v Keltské ulici v bratislavských Rusovcích. Martin Lieskovský aktuálně působí ve dvou firmách na Slovensku, Izonil Group a K.E.Y.O. financial group. Izonil Group vlastní K.E.Y.O. financial group, K.E.Y.O. financial group, v níž působil další z obžalovaných z únosu Michala Kováče jr. Michal Hrbáček, pak vlastní podle údajů ze slovenského obchodního registru Lieskovský a jeho česká společnost  Euromed International. Martin Lieskovský se s Michalem Hrbáčkem potkali v České republice i ve firmě Chirana Injecta CZ.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

4:44 Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

V Praze má vyrůst unikátní hudební komplex. Navrhovaná budova Vltavské filharmonie by mohla hlavnímu…