AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy

15.10.2024 10:22 | Tisková zpráva

V říjnu 2022 bylo ukončeno připomínkové řízení k návrhu zákona o účetnictví, který měl mimo jiné přiblížit české právní předpisy mezinárodním účetním standardům. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vyjadřuje vážné obavy z nedostatečné komunikace ze strany ministerstva financí a vlády ohledně postupu prací na tomto zákoně a souvisejících předpisech.

AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Tento nedostatek informací trvá už měsíce, přestože změny mají vstoupit v platnost už 1. ledna 2025! Řada expertů dokonce varuje, že k tomuto datu nebude předloženo funkční řešení a že reálné provedení může být ohroženo i k 1. lednu 2026.

Malé a střední podniky, které nemají specializovaná oddělení pro legislativní změny, potřebují dostatek času na přípravu. Náhlé a nejasně komunikované změny snižují právní jistotu a podkopávají předvídatelnost práva. Stabilita a předvídatelnost, zejména v účetní oblasti, jsou přitom zásadní pro atraktivitu českého podnikatelského prostředí, a to nejen pro zahraniční investory, kteří hledají bezpečné a stabilní trhy.

Při současném vývoji je pravděpodobné, že se nové znění zákona o účetnictví posune až na 1. leden 2027. Nicméně klíčové změny, jako např. zvýšení limitů pro povinný audit, by mohly být zavedeny dříve prostřednictvím novelizace stávajícího zákona – pokud o tom rozhodnou předkladatelé a zákonodárci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy

10:22 AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy

V říjnu 2022 bylo ukončeno připomínkové řízení k návrhu zákona o účetnictví, který měl mimo jiné při…