APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu

27.09.2024 19:15 | Tisková zpráva

Vláda na jednání o rozpočtu nedodržela svůj slib a nezajistila na příští roky potřebné finanční zajištění prevence a léčby závislostí. Navzdory vlastním závazkům, které si stanovila v Akčním plánu realizace Národní strategie prevence a snižování škod, spojených se závislostním chováním 2019–2027, ve kterém si předsevzala financovat a realizovat mnoho potřebných opatření, nedokázala vláda dostát svým slibům.

APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu
Foto: APAS
Popisek: Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) - logo

Česko tak může zapomenout na řešení expandujícího problému digitálních závislostí, kterými trpí zejména děti, na ambulantní léčbu desítek tisíc lidí problémově užívajících alkohol a na zvládání závislosti na kouření. Pokryta nebude dostatečně ani stávající síť sociálních a zdravotních služeb pracujících se závislými. Vláda tím porušila svůj předchozí slib, že pro tuto oblast prevence a léčby zajistí potřebné finanční prostředky. Gesce závislostí leží přímo na premiérovi, který se ale za již téměř tři roky ve funkci dosud nijak neangažoval v řešení této agendy.

Zajištění dostatečného financování se neuskutečnilo ani přesto, že šéfka Úřadu vlády Jana Kotalíková (ODS) poskytla písemnou záruku, že ODS tento krok jednoznačně podporuje.

Helena Gherasim, předsedkyně Rady Asociace, uvádí: „O zajištění dostatečného financování pro oblast sociálních a zdravotních služeb prevence a léčby závislostí jednáme déle než rok. Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí téma opakovaně projednávala a všechny vládní strany s nezbytností těchto opatření vyjádřily souhlas. Přesto se nic nezměnilo a mnohé děti i jejich rodiče, kteří řeší nějaký problém se závislostí, například na sociálních sítích, zůstanou bez potřebné pomoci.”

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3595 lidí

Matěj Hollan, ředitel Asociace, dodává: „Navýšení peněz na prevenci nenastalo ani přesto, že jak premiér, který má tuto agendu přímo ve své gesci, tak i ministr financí vědí, že dostatečné finanční zajištění těchto služeb ve výsledku veřejným rozpočtům ušetří. Ochrana životů a zdraví tisíců lidí je prioritou, a navíc by to přineslo státu významnou úsporu, protože následky rozvinutých závislostí jsou vždy mnohonásobně vyšší než řešit prevenci. Přesto vláda flagrantním způsobem porušila vlastní programové prohlášení, ve kterém se za navýšení peněz na prevenci zaručila.”

Jen z daní z “neřestí” přitom stát vybere ročně kolem 80 mld korun. Na prevenci jde pouze 330 milionů pro celou Českou republiku.

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb APAS je jedinou střešní organizací sdružující adiktologické služby v České republice. Založena byla v roce 1995 a má za sebou téměř 30 let zkušeností. V současnosti sdružuje 35 organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí. Svoje aktivity rozvíjí také prostřednictvím šesti odborných sekcí, které sdružují odborníky v oboru prevence a léčby závislostí. Mezi hlavní úkoly asociace patří nyní prosazení požadavku JEDNA DVACETINA NA PREVENCI, jejímž cílem je zajistit dostatečné průběžné financování adiktologických služeb, především v návaznosti na opatření tzv. konsolidačního balíčku, který přijala Vláda ČR ve druhé půli roku 2023. Mezi další aktivity patří například realizace projektu s názvem Systémové zajištění péče pro vězněné uživatele drog a jejich následná kontinuita pro propuštění, financovaný z Norských fondů. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

22:03 Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

Zpřístupněné jeskyně České republiky se již z větší části vzpamatovaly z přívalů vody a větru v uply…