APSS: Nejlepší inovativní přístupy v sociálních službách za rok 2023

28.06.2024 22:03 | Tisková zpráva

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) vyhlásila ve středu 26. června spolu se všemi kraji a Nadačním fondem Škoda Auto nejlepší inovativní projekty v sociálních službách. Ve 2. ročníku soutěže Cena inovace v sociálních službách zvítězilo celkem pět projektů z celé České republiky, které do každodenní praxe poskytovatelů sociálních služeb a krajských úřadů vnesly nadstandardní, inovativní či výjimečný přístup.

APSS: Nejlepší inovativní přístupy v sociálních službách za rok 2023
Foto: apsscr.cz
Popisek: Asociace poskytovatelů sociálních služeb - logo

Se svými inovativními přístupy se do soutěže Cena inovace v sociálních službách přihlásilo celkem 43 projektů, z toho bylo 38 záměrů od poskytovatelů sociálních služeb a 5 záměrů krajských. Odborná porota složená z Jiřího Horeckého, prezidenta APSS ČR, Mariana Jurečky, ministra práce a sociálních věcí, Vítězslava Schreka, předsedy Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální věci, Ladislava Kučery, ředitele Nadačního fondu Škoda Auto, a Daniely Luskové, viceprezidentky APSS ČR pro kvalitu sociálních služeb, vybrala nejlepší inovativní záměry v 5 kategoriích: Krajské úřady, Nastavení procesů v organizaci, Deinstitucionalizace v sociálních službách, Péče v sociálních službách, Využití technologií v sociálních službách.

Zvítězily inovace zaměřené na komplexní řešení otázky autismu v Kraji Vysočina, začlenění psychologického týmu jako běžné součásti péče o klienty domova pro seniory, přeměnu ústavu v prostupné komunitní pobytové služby, využití terapeutické zahrady k sebeurčení klientů či usnadnění života dětem s dětskou mozkovou obrnou za pomoci oční kamery.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 20243 lidí

Jiří Horecký k ocenění řekl: „Inovace sociálních služeb, tj. nové přístupy, nápady, řešení a systémy, jsou jednou z mála odpovědí na budoucí výzvy či problémy sociálních služeb. Inovace jsou pak zejména také o odvaze, o zkoušení a někdy selhávání, o zkoušení a úspěších. O to více chceme odměnit ty odvážné a upozornit na tvůrčí a aktivní poskytovatele sociálních služeb, kteří se nebáli rizik a se svými nápady a inovacemi uspěli.“

Jeho slova doplnil Ladislav Kučera: „Cílem je ocenit inovativní přístupy v oblasti sociální péče, podpořit organizace a lidi, kteří neúnavně pomáhají těm nejpotřebnějším, a přitom se stíhají vzdělávat či přinášet neotřelé nápady ve své práci.“

Soutěž, kterou organizuje APSS ČR ve spolupráci s Nadačním fondem Škoda Auto, se konala už podruhé, poprvé byla vyhlášena v roce 2021. Záštitu nad oceněním převzalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. V pořadí 2. ročník Ceny inovace v sociálních službách vyhlásil Jiří Horecký a Ladislav Kučera na XIV. výročním kongresu poskytovatelů sociálních služeb, který proběhl 5.–6. října 2023 v Táboře.

Vítězové jednotlivých kategorií:

rab

Více nejen o výhercích, ale o všech účastnících se dozvíte v Katalogu inovací v sociálních službách (ZDE), který vydala APSS ČR ve spolupráci s Nadačním fondem Škoda Auto, a také na webu ZDE.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky je největší profesní organizaci sdružující poskytovatele sociálních služeb v České republice. Je nezávislým spolkem právnických a fyzických osob poskytujících sociální služby. Svoji činnost vyvíjí především tím, že: 

  • zastupuje a hájí zájmy svých členů u státních a ostatních zainteresovaných institucí, zejména předkládáním odborných stanovisek, kvalifikovanou oponenturou a iniciací a podporou žádoucí právní regulace sociálních služeb; 
  • zprostředkovává rozšiřování vědeckých a výzkumných poznatků do činnosti poskytovatelů sociálních služeb a předávání tuzemských i zahraničních odborných zkušeností svým členům; 
  • reprezentuje společné zájmy a potřeby svých členů; vyvíjí studijní, dokumentační, informační, vzdělávací a expertní činnost.

Více informací najdete ZDE.

Nadační fond Škoda Auto byl založen v roce 2018 s cílem zatraktivnit mladoboleslavský region. V roce 2021 rozšířil své aktivity i do zbývajících lokalit automobilky, zakladatele fondu – Rychnovska a Vrchlabska. Během pěti let svého působení v těchto regionech podpořil přes 600 konkrétních projektů a studií. Mezi jeho priority patří rozvoj občanské společnosti a veřejného prostoru, podpora kultury, vzdělávání a sociálních služeb. Je členem Fóra dárců a držitelem ocenění Známka kvality. O inspirativních příbězích z regionů referuje prostřednictvím vlastního online magazínu Nové Regiony a facebookových stránek Nové Boleslavsko, Nové Rychnovsko a Nové Vrchlabsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MŠMT: Finanční gramotnost žáků - PISA 2022

22:08 MŠMT: Finanční gramotnost žáků - PISA 2022

Česká školní inspekce zveřejnila národní zprávu z mezinárodního šetření PISA, věnovanou úrovni finan…