Je to pár týdnů, kdy armáda převzala zbrusu nové polní kuchyně namísto těch, které sloužily více než čtyřicet let. „Nová technika je primárně určena pro útvary pozemních a vzdušných sil,“ uvedl podplukovník Michal Polan z Agentury logistiky. Kuchyně lze připojit za různá vozidla, jako je Toyota Hilux, Tatra 810 nebo 815 nebo i za lehká bojová vozidla.
Moderní zařízení umožňuje přípravu kompletního menu až pro 150 strávníků nebo jednoho jednoduchého jídla pro 500 osob. „V původních kuchyních mohli vojáci uvařit zhruba 200 porcí jídla gulášového typu bez přílohy, která byla nahrazována chlebem. V nových kuchyních dovedou uvařit podobného typu jídla až 500 porcí s přílohou,“ popsal podplukovník Polan. Jako palivo slouží nafta, což zajišťuje jednoduché a univerzální použití zvlášť v polních podmínkách.
Máte strach z rostoucích volebních výsledků AfD?Anketa
Dalšími novinkami v armádním parku proviantní techniky jsou cisterny NAVA 2000 s kapacitou dva tisíce litrů vody, které lze napojit nejen na kontejnerové kuchyně, ale třeba i na sprchy. K uchování až 800 kilogramů chlazených a mražených potravin mohou vojáci nově využívat dvoukomorové přívěsy NANUK 2K.
Samotná technika, byť sebe více moderní, ovšem oběd neuvaří. Armáda proto neustále shání nové kuchaře. Od Klatov po Olomouc, od Žatce po Tábor. Snad v žádné jiné vojenské profesi nenajdou zájemci tak snadno služební místo v rozumné dojezdové vzdálenosti od svého bydliště. Sloužit mohou na letišti, u dělostřelců, výsadkářů nebo třeba u ženistů či u speciálních sil. Přehled míst najdete ZDE.
Požadovaným vzděláním u vojenských kuchařů je výuční list. Ne všude přitom trvají na vyučení v oboru, ale v takovém případě by měl mít uchazeč doložitelnou praxi. Nástupní hodností je zpravidla svobodník, ale v závislosti na zkušenostech a praxi to někde může být desátník, četař nebo dokonce rotný. S tím samozřejmě souvisí výše příjmu (ZDE), který je u svobodníka po započtení základních příplatků a příspěvků minimálně 41 810 korun a u rotného 50 310 korun před zdaněním. Některé útvary navíc nabízejí všem nováčkům náborový příspěvek (ZDE).
I když hlavní zbraní vojenských kuchařů je většinou vařečka, musí splnit všechny základní podmínky (ZDE), jako kterýkoliv jiný voják z povolání, projít rekrutačním procesem (ZDE) a absolvovat základní výcvik (ZDE). Ti, kdo tohle všechno zvládnou, pak mohou počítat nejen s širokou nabídkou armádních benefitů (ZDE), ale zejména s tím, že na ně u útvarů čekají stovky vděčných strávníků.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva