ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic

21.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

Hned několik praxí čeká na osmičku učňů druhého ročníku nedávno otevřeného oboru Svářeč a potrubář v jaderné energetice. Mladí studenti, kteří jako první loni v září do nového oboru nastoupili, projdou tréninkem v jednom z nejmodernějších svářečských center v zemi. Své dovednosti pak prakticky prohloubí u dodavatelů Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Svařování plechů pomocí elektrody si mohla vyzkoušet osmička studentů ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Hněvkovice. V prostředí Tréninkového a realizačního centra Jaderné elektrárny Temelín strávili pod dohledem zkušených instruktorů svařování celý den.

„Do oboru Svářeč a potrubář pro jadernou energetiku jsem nastoupil, abych si udělal ještě jeden výuční list. Svařování mě baví, rád bych se mu v budoucnu věnoval i pracovně a Temelín by mě lákal. Tady se zatím učíme základy, těžší věci nás teprve čekají,“ uvedl František Pražák z 2. ručníku SOŠ SOU Hněvkovice.

Na Temelíně by chtěl pracoval i jeho spolužák Robert Půža. „Zkoušíme si svary na destičkách. Doma už jsem párkrát svařoval, ale tady je to o něco složitější. Snažím se to ale naučit,“ poznamenal Robert Půža.

Šlo přitom o začátek z několikadílné praxe, kterou ČEZ ve spolupráci se školou připravil. „Budou následovat další kroky, jako pravidelná setkání s představiteli firem, které v Jaderné elektrárně Temelín zajišťují klíčové servisní činnosti. Ve druhém pololetí pak u těchto firem stráví několik dní na praxi,“ uvedl Zdeněk Čančura, ředitel útvaru řízení kvality jaderných elektráren.

Energetici přitom potvrzují, že úspěšní absolventi tříletého učebního oboru mají velkou šanci najít v prostředí Jaderné elektrárny Temelín uplatnění. „Prakticky žádná modernizace se neobejde bez svařování a následných kontrol. Ročně jsou to tisíce svarů, které je potřeba kvalitně udělat a následně zkontrolovat. Vzhledem k tomu, že elektrárna má před sebou ještě minimálně čtyřicet let provozu, tak takto vyučení lidé mají velkou šanci zde najít uplatnění,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice se na hněvkovickém učilišti učí od loňského září. Republikově jde vůbec o první takto zaměřenou přípravu. Se spuštěním oboru škola také otevřela speciální dílny. V nich se učni připravují na nejmodernějším svařovacím zařízení, CNC strojích na řezání plechů a další špičkovém zařízení. Ve dvou ročnících obor aktuálně studuje 15 učňů. Případní další zájemci se s prostředím hněvkovické školy mohou přijít seznámit během Dne otevřených dveří 23. listopadu a 18. ledna.


SOŠ SOU Hněvkovice je jedna z partnerských škol společnosti ČEZ. Energetici se školou spolupracují od loňského roku. Aktuálně má ČEZ na jihu Čech hned 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje se 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR. 

Jaderná elektrárna Temelín zaměstnává na 1442 lidí. Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje již 183.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic

16:14 ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic

Hned několik praxí čeká na osmičku učňů druhého ročníku nedávno otevřeného oboru Svářeč a potrubář v…