ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic

21.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

Hned několik praxí čeká na osmičku učňů druhého ročníku nedávno otevřeného oboru Svářeč a potrubář v jaderné energetice. Mladí studenti, kteří jako první loni v září do nového oboru nastoupili, projdou tréninkem v jednom z nejmodernějších svářečských center v zemi. Své dovednosti pak prakticky prohloubí u dodavatelů Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ: Unikátní praxe čeká na učně z Hněvkovic
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Svařování plechů pomocí elektrody si mohla vyzkoušet osmička studentů ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Hněvkovice. V prostředí Tréninkového a realizačního centra Jaderné elektrárny Temelín strávili pod dohledem zkušených instruktorů svařování celý den.

„Do oboru Svářeč a potrubář pro jadernou energetiku jsem nastoupil, abych si udělal ještě jeden výuční list. Svařování mě baví, rád bych se mu v budoucnu věnoval i pracovně a Temelín by mě lákal. Tady se zatím učíme základy, těžší věci nás teprve čekají,“ uvedl František Pražák z 2. ručníku SOŠ SOU Hněvkovice.

Na Temelíně by chtěl pracoval i jeho spolužák Robert Půža. „Zkoušíme si svary na destičkách. Doma už jsem párkrát svařoval, ale tady je to o něco složitější. Snažím se to ale naučit,“ poznamenal Robert Půža.

Šlo přitom o začátek z několikadílné praxe, kterou ČEZ ve spolupráci se školou připravil. „Budou následovat další kroky, jako pravidelná setkání s představiteli firem, které v Jaderné elektrárně Temelín zajišťují klíčové servisní činnosti. Ve druhém pololetí pak u těchto firem stráví několik dní na praxi,“ uvedl Zdeněk Čančura, ředitel útvaru řízení kvality jaderných elektráren.

Energetici přitom potvrzují, že úspěšní absolventi tříletého učebního oboru mají velkou šanci najít v prostředí Jaderné elektrárny Temelín uplatnění. „Prakticky žádná modernizace se neobejde bez svařování a následných kontrol. Ročně jsou to tisíce svarů, které je potřeba kvalitně udělat a následně zkontrolovat. Vzhledem k tomu, že elektrárna má před sebou ještě minimálně čtyřicet let provozu, tak takto vyučení lidé mají velkou šanci zde najít uplatnění,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice se na hněvkovickém učilišti učí od loňského září. Republikově jde vůbec o první takto zaměřenou přípravu. Se spuštěním oboru škola také otevřela speciální dílny. V nich se učni připravují na nejmodernějším svařovacím zařízení, CNC strojích na řezání plechů a další špičkovém zařízení. Ve dvou ročnících obor aktuálně studuje 15 učňů. Případní další zájemci se s prostředím hněvkovické školy mohou přijít seznámit během Dne otevřených dveří 23. listopadu a 18. ledna.


SOŠ SOU Hněvkovice je jedna z partnerských škol společnosti ČEZ. Energetici se školou spolupracují od loňského roku. Aktuálně má ČEZ na jihu Čech hned 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje se 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR. 

Jaderná elektrárna Temelín zaměstnává na 1442 lidí. Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje již 183.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

20:11 FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

Brněnská rodačka Iva Horčicová letos poprvé startuje na Mistrovství světa v triatlonu. Den D nastane…