ČEZ: V reaktoru druhého výrobního bloku JE Dukovany je opět palivo, odstávka se blíží ke konci

17.07.2024 11:49 | Tisková zpráva

Energetici po téměř dvou měsících probíhajících prací v rámci odstávky zavezli palivo do reaktoru druhého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Do ukončení plánované odstávky energetikům zbývá zvládnout ještě zhruba čtvrtinu plánovaných prací. Aktuálně probíhá kompletace reaktoru a příprava výrobní technologie na další více než roční provoz bloku. Další tři bloky elektrárny Dukovany jsou v provozu na nominálním výkonu.

ČEZ: V reaktoru druhého výrobního bloku JE Dukovany je opět palivo, odstávka se blíží ke konci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Druhý výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany odstavili operátoři 24. května pro plánovanou údržbu zařízení a výměnu části paliva. Na jejím začátku čekalo techniky přes 18 tisíc pracovních příkazů, včetně speciálních kontrol zařízení primárního okruhu, které se provádí jednou za osm let. „Díky úspěšnému dokončení všech plánovaných činností a vyhovujících výsledků kontrol a zkoušek zařízení primárního okruhu, včetně tlakové nádoby reaktoru, jsme opět do reaktoru zavezli palivo, které jsme z části doplnili o čerstvé,“ sdělil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V každém z dukovanských reaktorů je 349 kazet. Po úplném vyvezení všech kazet do sousedního bazénu skladování před šesti týdny obsluha zavážecího stroje zpět do reaktoru zavezli 259 původních a 90 čerstvých kazet, z nichž 78 je palivových a 12 regulačních. Na druhém výrobním bloku jde o první vsázku určenou pro nový zvýšený nominální výkon 1475 MWt.

ČEZ palivo zaváží ze svých zásob, které začal navyšovat už ve druhé polovině minulého desetiletí. Díky rozšíření skladovacích zásobníků by měl ČEZ do konce letošního roku navýšit zásoby v JE Dukovany až na pět let.

„Dukovany, stejně jako Temelín, chceme provozovat nejméně šedesát let, což je aktuálně běžná světová praxe. S tím vedle povinnosti perfektní znalosti stavu klíčových komponent souvisí i zajištění dostatečných zásob paliva, včetně diverzifikace dodavatelů, kterou se v uplynulých letech podařilo úspěšně zajistit,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Ukončení odstávky energetici předpokládají počátkem srpna. Přesný termín opětovného zahájení výroby druhého bloku ČEZ upřesní v návaznosti na průběh zbývajících plánovaných činností a na výsledky prováděných kontrol a testů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 7 746 481 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MŽP posílá samosprávám 20 milionů, dohlédnou na zlepšení ovzduší v českých obcích

20:11 MŽP posílá samosprávám 20 milionů, dohlédnou na zlepšení ovzduší v českých obcích

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR finančně pod…