ČOI kontrolovala LED svítidla

07.11.2021 10:23 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na bezpečnost stacionárních LED svítidel. Celkem zkontrolovala 22 typů výrobků a u 2 typů svítidel zjistila nedostatky administrativního charakteru. Všechny kontrolované typy vyhověly technickým požadavkům.

ČOI kontrolovala LED svítidla
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce uskutečnila v minulém roce 16 kontrol, z toho 15 kontrol u distributorů a 1 kontrolu u výrobce, kteří dodávají a vyrábí stacionární LED svítidla.

Inspektoři ČOI zkontrolovali celkem 22 typů výrobků. K odbornému technickému testování odebrali 4 typy svítidel a všechny typy vyhověly technickým požadavkům. Další kontrolou byly zjištěny administrativní nedostatky. Dva typy výrobků nebyly označeny kontaktními údaji výrobce (§ 4 odst. 7 popř. dovozce dle § 6 odst. 2 NV č. 118/2016 Sb.). Tyto nedostatky nemají přímý vliv na bezpečnost a funkčnost kontrolovaných výrobků, což je pro spotřebitele dobrá zpráva.

Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným osobám opatření k odstranění zjištěných nedostatků.

Kontrolované právní předpisy a normy:

  • zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh (směrnice LVD 2014/35/EU)
  • nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh (směrnice EMC 2014/30/EU)
  • nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice RoHS 2011/65/EU)
  • nařízení EP a Rady č. 765/2008 - požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh
  • ČSN EN 60598-1 ed.6 Svítidla - Část 1: Obecné požadavky a zkoušky
  • ČSN EN 60598-2-1 Svítidla - Část 2: Zvláštní požadavky - Oddíl 1: Stacionární svítidla

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

20:48 CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

Více než pět desítek novinářů se účastnilo tiskové konference, kterou ve Varšavě uspořádalo tamní za…