ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl v září 18 procent

11.10.2022 10:57 | Tisková zpráva

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,8 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 18,0 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu.

ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl v září 18 procent
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,8 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny zemního plynu o 15,2 %, elektřiny o 3,6 %, tuhých paliv o 6,9 % a tepla a teplé vody o 0,8 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 2,0 %. V oddíle bytové vybavení, zařízení domácnosti vzrostly zejména ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 2,3 % a zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 3,5 %. V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání o 6,4 %. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 5,7 %, školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 6,7 %, poplatky za výuku jazyků o 9,2 %, školné v základních uměleckých školách o 7,7 % a poplatky ve školních družinách o 8,7 %. Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 20,5 %. V oddíle doprava byly meziměsíčně nižší ceny pohonných hmot a olejů o 4,0 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,5 %, zatímco ceny služeb o 0,3 % klesly.

tabulka

Meziroční srovnání

„Meziroční cenový růst v září opět zrychlil a již dosáhl 18 %. Nejvíce k tomuto zrychlení přispěly položky oddílu bydlení, zejména ceny energií a paliv, které byly meziročně vyšší o téměř 50 %,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 18,0 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Toto zrychlení1) bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, kde zrychlil růst cen elektřiny na 37,8 % (srpnu 34,6 %), zemního plynu na 85,9 % (v srpnu 61,4 %) a tuhých paliv na 55,8 % (v srpnu 45,8 %). V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny masa o 23,6 % (v srpnu o 21,8 %) a ceny položek ve skupině mléko, sýry, vejce o 25,8 % (v srpnu o 24,1 %). Naopak zpomalení meziročního cenového růstu nastalo v září především v oddíle doprava, kde byly ceny pohonných hmot a olejů vyšší o 22,7 % (v srpnu o 28,3 %).

tabulka

tabulka

Na meziroční růst cenové hladiny měly v září největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,2 %, vodného o 5,3 %, stočného o 6,4 %, tepla a teplé vody o 21,1 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly meziročně vyšší zejména ceny mouky o 61,0 %, drůbežího masa o 36,7 %, polotučného trvanlivého mléka o 50,1 %, másla o 50,5 % a cukru o 33,8 %. V oddíle doprava se zvýšily ceny automobilů o 15,6 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 26,0 %.

Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) se zvýšily o 16,4 % (v srpnu o 18,0 %) zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a dále cen stavebních prací a cen nových bytů pro vlastní bydlení. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení byl 118,3 %. (Více informací: Metodická poznámka ZDE)

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 20,7 % a ceny služeb o 13,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 12,7 % (v srpnu 11,7 %).

tabulka

tabulka

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)2)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v září HICP v Česku meziměsíčně o 0,9 % a meziročně o 17,8 % (v srpnu o 17,1 %). Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP v září 2022 za Eurozónu 10,0 % (v srpnu 9,1 %), na Slovensku 13,6 % a v Německu 10,9 %. Nejvyšší byla v září v Estonsku (24,2 %). Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v srpnu 10,1 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červenci. Nejvíce ceny v srpnu meziročně vzrostly v Estonsku (o 25,2 %) a nejméně ve Francii (o 6,6 %). (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

graf

graf

* * *

Od dubna 2022 jsou nově ve Veřejné databázi (ZDE) souběžně s Rychlou informací zveřejňována data dle základního i podrobného členění klasifikace ECOICOP a spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží a služeb.

Poznámky:
1) Zrychlení/zpomalení růstu meziročního cenového indexu je rozdíl mezi aktuálním a předchozím meziročním indexem. Je proto závislé na změně aktuálního meziměsíčního indexu a zároveň na změně základny – meziměsíčního indexu (růstu/poklesu) ve stejném měsíci loňského roku.
2) HICP neobsahuje imputované nájemné.
Související analýza Vývoj indexů spotřebitelských cen - 3. čtvrtletí 2022 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…