Česká pošta: Balíkovna a REMA Systém spouští projekt Rebalík, snadnou cestu k likvidaci elektrospotřebičů ekologicky a zdarma

22.10.2024 19:15 | Tisková zpráva

Rebalík je nový projekt Balíkovny a společnosti REMA Systém. Rebalík je služba pro veřejnost, určená k odesílání vysloužilých spotřebičů zdarma k recyklaci. Veřejnost může službu využít na téměř 7000 pobočkách Balíkovny, zahrnujících depa, obchody, trafiky či pošty po celé České republice.

Česká pošta:  Balíkovna a REMA Systém spouští projekt Rebalík, snadnou cestu k likvidaci elektrospotřebičů ekologicky a zdarma
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Jak poslat Rebalík?

Zákazník starý elektrospotřebič jednoduše zabalí do krabice, bublinkové obálky nebo tašky a vyplní formulář na webu ZDE. Do e-mailu mu přijde odesílací kód a číslo objednávky, kterými nadepíše balík. Využít lze také možnost nalepení obdrženého štítku. Balík následně odnese na podací místo a zdarma odešle. V další etapě projektu bude počet podacích míst rozšířen o samoobslužné boxy v síti Balíkovny. Maximální hmotnost odesílaného elektrospotřebiče je 15 kg, v balíku o rozměrech 50 x 50 x 50 cm.

Balíkovna exkluzivně zajišťuje přepravu starých elektrospotřebičů do třídicího centra, které je smluvně provázané se společností REMA Systém.

„Jsme rádi, že můžeme podpořit tuto významnou ekologickou iniciativu. Díky našemu širokému pokrytí výdejních míst můžeme nabídnout snadný přístup ke službě Rebalík pro každého a zároveň rozšířit naše Balíkovny o novou službu. Věříme, že společně s REMA Systém přispějeme k udržitelnému nakládání s elektroodpadem," říká Lukáš Rampas, ředitel Balíkovny.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 17419 lidí

„Projekt Rebalík představuje významný krok v podpoře recyklace elektrospotřebičů v České republice. Díky spolupráci s Balíkovnou můžeme nabídnout spotřebitelům pohodlný a dostupný způsob, jak se zbavit nepotřebných či nefunkčních elektrospotřebičů. Zákazníci si běžně nechávají doručit novou elektroniku přes Balíkovnu. Rebalík využívá reverzní logistiku, lidé tak mají možnost odevzdat starý elektrospotřebič stejnou cestou, jakou jsou zvyklí nechávat si doručovat své nákupy," uvádí Denisa Krumlová, marketingová manažerka společnosti REMA Systém.

„Právě reverzní logistika, která využívá hromadných svozů, má významný pozitivní dopad na životní prostředí. Díky své šetrnosti má významný přínos v rámci ESG aktivit,“ dodává Krumlová.

Co se stane s odeslaným elektrospotřebičem?

Staré elektrospotřebiče díky tomuto projektu již nekončí na skládkách, naopak. Poté co jsou Balíkovnou přepraveny do třídicího centra, pokračují do recyklačních zařízení, se kterými má REMA Systém smlouvu o zajištění jejich zpracování. Suroviny, které elektrospotřebiče obsahují, jsou maximálně využity. Při ekologické likvidaci a recyklaci jsou elektrospotřebiče rozebrány na jednotlivé komponenty, které jsou následně recyklovány a znovu použity.

Díky ekologické recyklaci lze na každých 1000 kg elektrospotřebičů ušetřit přes 170 m³ vody, 700 litrů ropy a přes 1500 kg CO2.

Balíkovna se téměř s 30% tržním podílem řadí mezi lídry logistického trhu v České republice. Provozuje kompletní řetězec zpracování balíkových zásilek od převzetí od odesílatele až po doručení adresátovi. Za rok 2023 doručila klientům více než 57 milionů balíků.

Společnost REMA Systém je jedním ze tří největších kolektivních systémů zajišťujících sběr odpadních elektrospotřebičů v České republice. Hlavními aktivitami společnosti jsou služby, zabezpečující zpětný odběr a recyklaci odpadních elektrických a elektronických spotřebičů.
REMA Systém nabízí odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností, běžným spotřebitelům pak pomoc a jednoduché vyřešení starostí s nepotřebnými či odpadními elektrospotřebiči. V oblasti ochrany životního prostředí REMA Systém působí od roku 2005, kdy spustila systém pro zpětný odběr a recyklaci odpadních elektrospotřebičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy

22:03 AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy

Koncem minulého týdne bylo na dálnici D1 mezi 13 a 14. kilometrem nalezeno autem sražené zvíře, prav…