České dráhy: Regionální den železnice bude v sobotu hostit Litovel na Olomoucku

29.08.2024 7:23 | Tisková zpráva

Letošní oslavy svátku železničářů v Olomouckém kraji přivítá v sobotu 31. srpna město Litovel. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, který bude zahrnovat například jízdy historických vlaků, výstavu železničních vozidel i program v Litovli v rámci Dnů evropského kulturního dědictví. Regionální dny železnice vyvrcholí třetí zářijový víkend Národním dnem v České Třebové.

České dráhy: Regionální den železnice bude v sobotu hostit Litovel na Olomoucku
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Regionální den železnice v Litovli zahájí jízda parního vlaku v čele s lokomotivou Rosničkou ze sbírky Národního technického muzea. Ta vyjede v 9:20 hod. z Olomouce do Litovle. Oslavy proběhnou za účasti ministra dopravy, zástupců Českých drah a dalších hostů.

„V Olomouckém kraji letos České dráhy dokončily velkou obměnu vozidlového parku a na elektrizované tratě vyjely desítky nových jednotek RegioPanter. Regionální den železnice nabídne návštěvníkům zase jiný pohled na vlaky, a to při jízdách historickými soupravami. Těším se na bohatý program, který nás v Litovli na Olomoucku čeká,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Regionální den železnice bude slavnostně zahájen po příjezdu parního vlaku do stanice Litovel předměstí v 10 hodin. „Rád bych všechny milovníky železnice pozval na oslavy svátku železničářů v Litovli. Hlavní atrakcí budou určitě jízdy historickými vlaky. Návštěvníci tak budou mít možnost srovnání se současnými moderními jednotkami, které v regionu České dráhy provozují,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„Olomoucký kraj se může pochlubit tím, že na jeho elektrifikovaných tratích jezdí nejmodernější vlakové jednotky RegioPanter v celém Česku. Také se ale může pochlubit dlouhou historií železniční dopravy. Vždyť první vlak do Olomouce přijel už v roce 1841 a Přerov a Olomouc jsou důležité železniční uzly v naší zemi. Slavnou historii i moderní podobu železnice si nyní připomínáme na Regionálním dni železnice v Litovli. Máme být na co hrdí, a to i díky lidem, kteří na dráze pracovali a pracují,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Po celý den budou probíhat vyjížďky zvláštních vlaků z Litovle do Senice na Hané a Mladče u příležitosti 110. výročí zahájení provozu na těchto tratích. V Litovli se zároveň konají poslední srpnovou sobotu tradiční Litovelské slavnosti (ZDE). Detailní informace o Regionálním dni železnice v Litovli najdete na portálu Vlakem na výlet (ZDE).

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Regionální dny železnice proběhnou během září ještě v Trutnově a Ostravě. Hlavní akci, Národní den železnice, České dráhy společně s partnery připravují na víkend 21. a 22. září v České Třebové. Podrobnosti jsou na webových stránkách ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

7:14 Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

Finanční úřad pro hl. m. Prahu ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. m. Prahu úspěšně provedl kontro…