České dráhy vypraví parní vlak do Hodonína, před sto lety město navštívil T. G. Masaryk

20.06.2024 7:23 | Tisková zpráva

Město Hodonín si letos v červnu připomíná 100. výročí návštěvy nejvýznamnějšího rodáka a prvního Československého prezidenta T. G. Masaryka. S událostí se pojí celá řada zajímavých akcí. Jednou z nich je v sobotu 22. června jízda parních vlaků mezi Břeclaví a Hodonínem. Během dne se navíc parním vlakem můžou zájemci svézt i do Strážnice nebo Čejče a zpět.

České dráhy vypraví parní vlak do Hodonína, před sto lety město navštívil T. G. Masaryk
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V čele historických vlaků pojede parní lokomotiva Skaličák, která poveze historické vozy bývalé třetí třídy, tzv. Rybáky, vyráběné v letech 1938 – 1949. Zvláštní vlak bude jezdit mezi Břeclaví a Hodonínem. Během dne z Hodonína vyjede také do Strážnice a Čejče.

Na nádraží v Hodoníně bude vystaven salónní vůz prezidenta T. G. Masaryka a Legiovlak. Program bude až do večerních hodin probíhat i na dalších místech ve městě. Prezident Tomáš Garrigue Masaryk navštívil své rodné město 18. června 1924.

Vlaky jsou s povinnou rezervací míst k sezení. Jízdenky jsou v prodeji ve všech pokladnách ČD.

Podrobné informace o akci včetně jízdních řádů, jsou zveřejněny na webu ZDE a na portálu Vlakem na výlet ZDE.

Parní lokomotiva Skaličák (433.001)

Tyto univerzální lokomotivy byly určené pro místní dráhy. Celá série byla vyrobena v roce 1948 jako pokračování nejmodernější verze jejich předchůdkyň, lokomotiv řady 423.0. Na rovině utáhly vlak těžký 1 500 tun rychlostí 41 km/h. Jezdily na Moravě i na Slovensku a závěr provozu prožily na bývalé Moravské západní dráze. Odtud pochází jejich krajová přezdívka Skaličák (podle deponie ve Skalici nad Svitavou). Poslední byly zrušeny v roce 1980.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,7 %

16:08 Český statistický úřad: V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,7 %

Míry zaměstnanosti, nezaměstnanosti a ekonomické aktivity – květen 2024