Česko-slovenský rozchod

15.07.2012 21:01 | Zprávy

Speciál ČT24 věnovaný 20. výročí schválení Deklarace Slovenské národní rady o svrchovanosti Slovenska a následné rezignaci posledního československého prezidenta Václava Havla

Česko-slovenský rozchod
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Pondělí 16. 7. 2012 od 20 hodin na ČT24

Moderuje: Barbora Kroužková

Tématem speciálního 90minutového pořadu z dílny redakce ČT24 bude 20. výročí schválení Deklarace Slovenské národní rady o svrchovanosti Slovenské republiky a následná rezignace Václava Havla na hlavu společného státu.
Byl to průlom v česko-slovenských vztazích a zpráva o schválení deklarace zapůsobila na české politiky i veřejnost jako blesk z čistého nebe. Slovensko se rozhodlo pro samostatnost, ačkoliv před volbami v roce 1992 samostatný stát prosazovala pouze Slovenská národní strana. Bezprostřední reakcí na schválení deklarace byla abdikace prezidenta Václava Havla. Československo tak až do svého rozpadu nemělo prezidenta a jeho pravomoci vykonával poslední federální premiér Jan Stráský.

Fakticky se tak o slovenské samostatnosti rozhodlo právě 17. července 1992. ČT24 chce 20. výročí připomenout komponovaným speciálem s aktéry dělení společného státu.

Exkluzivními hosty budou (z Bratislavy prostřednictvím živých vstupů):

Milan Kňažko
v letech 1992-93 místopředseda vláda SR a ministr zahraničních věcí

František Mikloško
jeden z 24 hlasů proti schválení deklarace, v letech 1990-92 předseda SNR, poté poslanec

Magda Vášáryová
velvyslankyně ČSFR v Rakousku 1990-93/.

Jan Stráský
poslední federální premiér

Vladimír Hanzel
bývalý ředitel sekretariátu prezidenta Václava Havla

Jan Kasal
tehdejší místopředseda ČNR

Dalšími hosty budou historik Jan Rychlík, česko-slovenský publicista a novinář Ivan Hoffman, který se při Sametové revoluci proslavil písní Sľúbili sme si lásku, sľúbili sme si vydržať, kterou zpíval na slovenských náměstích. Hosty pak ještě doplní ředitel Slovenského institutu v Praze Ladislav Snopko, který byl také slovenským ministrem kultury v letech 1990-92.

Jejich výpovědi budou doplněny bohatým archívem ČST, diváci si budou moci připomenout atmosféru ze schvalování deklarace, abdikační projev Václava Havla a archivní reakce.

Díky interaktivitě budou mít diváci ČT24 možnost posílat své dotazy prostřednictvím webové stránky ČT24 a facebookového profilu zpravodajského kanálu.

Upoutávka: Před dvaceti lety udělalo Slovensko rozhodující krok k nezávislosti. Připomeňte si okamžiky horkého léta 1992. Proč slovenští poslanci schválili deklaraci o svrchovanosti a Václav Havel rezignoval na funkci prezidenta společného státu? Sledujte speciál ČT24 s exkluzivními hosty, kteří byli aktéry dělení Československa. V pondělí 16. července na ČT24.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…