Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 0,6 procenta

30.08.2024 10:17 | Tisková zpráva

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 0,6 %. Meziroční růst HDP byl podpořen zejména vyššími výdaji na konečnou spotřebu. Negativní vliv měla změna stavu zásob.

Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 0,6 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Zpřesněný odhad potvrdil růst české ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost1) vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 % a meziročně vzrostl o 0,6 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) ve 2. čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,1 %. K mezičtvrtletnímu růstu přispěla hlavně skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (růst o 2,3 %). Dařilo se také peněžnictví a pojišťovnictví a profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem. Negativní vliv měl zpracovatelský průmysl (pokles o 1,7 %).

tab

Meziroční vývoj HPH (+0,1 %) pozitivně ovlivnila zejména skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství +0,4 p. b. (růst o 2,3 %) a peněžnictví a pojišťovnictví +0,2 p. b. (+7,3 %). Negativní vliv měl průmysl -0,7 p. b. (-2,5 %) a stavebnictví -0,1 p. b. (-2,4 %).

„Ve 2. čtvrtletí vzrostl výkon české ekonomiky mezičtvrtletně o 0,3 %. Hlavními faktory růstu byly zejména rostoucí výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého fixního kapitálu. Naopak negativní vliv měla změna stavu zásob,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

graf

Meziroční růst HDP (+0,6 %) pozitivně ovlivnily výdaje na konečnou spotřebu domácností +1,2 p. b.2), výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí +0,8 p. b., tvorba hrubého fixního kapitálu +0,4 p. b. a zahraniční poptávka +0,3 p. b. Změna stavu zásob měla negativní vliv -2,1 p. b.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,0 %, z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně zvýšily o 0,2 % a meziročně o 1,0 %. Meziročně rostly zejména výdaje za nákup předmětů krátkodobé spotřeby a služeb. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně vzrostly o 1,5 % a meziročně o 4,3 %.

graf

Tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla mezičtvrtletně o 1,9 % a o 0,7 % meziročně. Meziročně rostly investice do obydlí, ostatních budov a staveb, dopravních prostředků a produktů duševního vlastnictví. Klesly investice do ICT a ostatních strojů a zařízení. Změna stavu zásob3) činila +8,1 mld. Kč, což však bylo o 27,1 mld. Kč méně než ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty 143,0 mld. Kč, bylo tak o 45,4 mld. vyšší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz vzrostl mezičtvrtletně reálně o 0,6 %. V meziročním srovnání vzrostl o 0,4 % zásluhou rostoucího vývozu služeb o 6,8 %. Dovoz vzrostl mezičtvrtletně o 0,7 % a meziročně klesl o 1,5 %.

graf

Z hlediska cenového vývoje ve 2. čtvrtletí celkový deflátor HDP vzrostl meziročně o 4,2 %.

Objem mzdových nákladů3) ve 2. čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,5 %.

Celková zaměstnanost4) vzrostla v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 % a meziročně o 0,2 %. Celkem bylo odpracováno o 0,5 % hodin více než v předchozím čtvrtletí a meziročně méně o 1,0 %.

graf

Poznámky:
1) Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
2) Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití, pokud není uvedeno jinak.
3) V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.
4) Počet osob v pojetí národních účtů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

11:27 České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

V souvislosti s očekávanými extrémními srážkami v následujících dnech, které mohou mít negativní dop…