„Výroba masa od začátku roku 2022 stále klesá. V 1. čtvrtletí letošního roku nejvíce poklesla výroba vepřového masa mimo jiné i v důsledku nižších stavů prasat ve výkrmu na počátku čtvrtletí,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
V 1. čtvrtletí se vyrobilo 17 446 tun hovězího masa, meziročně téměř beze změny (+0,1 %). Bylo poraženo celkem 56,2 tis. ks skotu, tj o 0,3 % více. Porážky býků se však snížily o 3,4 %, na rozdíl od porážek krav, které se zvedly o 2,9 %. Vepřového masa se vyrobilo 50 138 tun (-4,9 %). Porážky prasat se meziročně snížily na 541,2 tis. ks (-3,2 %), snížila se také průměrná porážková hmotnost prasat, a to o 2,5 kg. Drůbežího masa bylo vyrobeno 40 931 tun (-1,4 %). Od tuzemských producentů bylo v 1. čtvrtletí nakoupeno 781 658 tis. litrů mléka (+1,4 %).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva