Český statistický úřad: Průmyslová produkce i zakázky v srpnu vzrostly

08.10.2024 16:08 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně vzrostla o 1,5 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 10,6 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce i zakázky v srpnu vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v srpnu 2024 byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,8 %. Meziročně vzrostla o 1,5 %.

„Vývoj průmyslové produkce v srpnu podobně jako v červenci nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel a posun celozávodních dovolených v největších podnicích tohoto odvětví. V kumulaci za červenec a srpen průmyslová produkce meziročně stagnovala,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tab

rab

Produkce v srpnu vzrostla ve výrobě motorových vozidel a dále ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení nebo v nápojovém průmyslu. Dlouhodobý trend poklesu produkce pokračoval ve výrobě strojů a zařízení, těžbě uhlí a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v srpnu 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 10,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 13,2 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 6,0 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek vyšší o 9,4 %.

tab

graf

„V srpnu byla meziročně hodnota nových průmyslových zakázek vyšší o desetinu, a to především díky příspěvku odvětví výroby motorových vozidel a vlivu posunu dovolených. Nové zakázky v posledních měsících získávají podniky ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Pokles poptávky pokračoval ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu 2024 meziročně snížil o 1,9 %.

graf

graf

Dle Eurostatem zveřejněných údajů v červenci 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 1,7 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Maďarsko (o 6,4 %) a Estonsko (o 5,8 %). Německý průmysl klesl o 5,5 %, výkon českého průmyslu se snížil o 1,9 %. Naopak nejvíce vzrostl dánský průmysl (o 19,8 %). Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba oděvů (o 14,1 %) a nejvyšší růst zaznamenala výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (o 10,8 %). Údaje za srpen zveřejní Eurostat podle předběžného harmonogramu 15. 10. 2024.

graf

graf

Poznámky:
Srpen 2024 měl o jeden pracovní den méně než srpen 2023.
Meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce i zakázky v srpnu vzrostly

16:08 Český statistický úřad: Průmyslová produkce i zakázky v srpnu vzrostly

Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně vzrostla o 1,5 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,8 %. Hodno…