Český statistický úřad: V jedenácti obcích zvolili občané nová zastupitelstva

07.10.2024 13:21 | Tisková zpráva

V celkem jedenácti obcích na území devíti krajů rozhodovali v sobotu voliči o novém složení obecních zastupitelstev. Počet zastupitelů zde klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 71 mandátů se ucházelo 197 kandidátů na 27 kandidátních listinách.

Český statistický úřad: V jedenácti obcích zvolili občané nová zastupitelstva
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nové volby se uskutečnily v obcích Bdín na Rakovnicku, Cekov na Rokycansku, Dřínov na Kroměřížsku, Milíkov na Chebsku, Mladecko na Opavsku, Otinoves na Prostějovsku, Řícmanice v okrese Brno-venkov, Tisová na Tachovsku, Třebestovice na Nymbursku, Zdechovice na Královéhradecku a Ždírec na Českolipsku.

Celková volební účast dosáhla 55,93 %. Nejvyšší zájem o volby byl v obci Zdechovice, kde svůj hlas přišlo odevzdat 80,88 % ze 136 oprávněných voličů. Nejnižší zájem projevili voliči v obci Dřínov, do volebních místností zde dorazilo 36,26 % z celkových 353 oprávněných voličů. Mandát v těchto nových obecních volbách získalo 44 mužů a 27 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 48,10 let. Nejstaršímu zvolenému je 71 let, nejmladšímu 25 let.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 12170 lidí

„Pro Český statistický úřad končí náročný několikatýdenní volební maraton, kdy jsme postupně zpracovali výsledky voleb do krajských zastupitelstev, třetiny Senátu a nyní i výsledky nových voleb do jedenácti obecních zastupitelstev. Poslední volby letošního roku nás pak čekají počátkem prosince, kdy budou voliči rozhodovat o novém složení obecních zastupitelstev ve čtyřech obcích,“ shrnuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

O 71 mandátů usilovalo 197 platných kandidátů, jejichž průměrný věk byl 46,7 let. Nejmladšímu bylo v době konání voleb 19 let, nejstaršímu 82 let. O zastupitelský post se ucházelo 84 žen, tj. 42,6 % z celkového počtu kandidátů. Nejvíce kandidátů se o zvolení ucházelo v obci Řícmanice v okrese Brno-venkov, kde o 7 mandátů usilovalo 69 kandidátů. Naopak v obci Milíkov na Chebsku kandidovalo do pětičlenného zastupitelstva přesně 5 kandidátů.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 6. října 2024 ve 3.09 hodin. V pondělí 7. října výsledky hlasování projedná Státní volební komise, po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Podrobné informace o volebních výsledcích v předmětných obcích naleznete na volebním webu Českého statistického úřadu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Průběh a plnění veřejné zakázky „Vývoj a implementace eISIR a společných částí“

16:08 Ministerstvo spravedlnosti: Průběh a plnění veřejné zakázky „Vývoj a implementace eISIR a společných částí“

S ohledem na nedávné nepřesné informace, šířené o průběhu veřejné zakázky „Vývoj a implementace eISI…