Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

29.09.2024 7:14 | Tisková zpráva

Český statistický úřad včera druhým kolem ukončil zpracování výsledků voleb do Senátu Parlamentu ČR. Do senátorských lavic voliči vyslali na příštích šest let 23 mužů a 4 ženy.

Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Druhé kolo voleb se uskutečnilo ve 22 senátních obvodech, již v prvním kole bylo zvoleno pět senátorek a senátorů. V prvním kole, které se konalo spolu s volbami do krajských zastupitelstev, přišlo k senátním volbám 30,47 % voličů, ve druhém kole volby to pak bylo 17,54 %. Před dvěma lety přitom zájem o senátní volby projevilo v prvním kole 42,65 % voličů, v kole druhém 19,44 % voličů.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4703 lidí

Nejvyšší volební účast byla ve volebním obvodu č. 68 - Opava, k volbám zde dorazilo 23,30 % voličů. Naopak nejmenší zájem o druhé kolo senátních voleb zaznamenal obvod č. 62 - Prostějov, kde volební účast činila 12,15 %.

„Nejtěsnějším rozdílem hlasů skončilo druhé kolo senátních voleb ve volebním obvodu Zlín. Rozdíl mezi vítězem a poraženým zde činil 731 hlasů. Vůbec nejmladšímu zvolenému senátorovi je 40 let a je historicky 13. senátorem zvoleným v tomto nejnižším možném věku. Nejstaršímu zvolenému je pak 75 let,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu. Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 53,7 let.

Pro účast v senátních volbách bylo ve 27 volebních obvodech zaregistrováno celkem 169 kandidátů, z toho 140 mužů a 29 žen. Průměrný věk kandidátů na senátora či senátorku byl 56,6 let.

Poslední okrsek byl zpracován v sobotu v 16.25 hodin. V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

7:14 Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

Český statistický úřad včera druhým kolem ukončil zpracování výsledků voleb do Senátu Parlamentu ČR.…