Ve 4. čtvrtletí 2020 se meziročně zvýšila výroba hovězího (19 355 tun; +0,7 %), vepřového masa (55 213 tun; +2,4 %) i drůbežího masa (43 784 tun; +2,9 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2019 nižší u skotu o 3,2 %, u kuřat o 3,8 % a u prasat dokonce o 25,0 %.
„Výroba masa ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostla o 2,3 %. Za celý rok 2020 byla vyšší o necelé jedno procento. Výroba vepřového i drůbežího masa rostla, naopak objem zpracovaného hovězího masa mírně klesl. Ceny, za které zemědělci prodávali jatečná zvířata, byly ve srovnání s rokem 2019 mírně nižší. Nejvíce klesla cena u jatečných prasat,“ říká Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Porážky a výroba masa
Ve 4. čtvrtletí 2020 bylo na jatkách poraženo 63,2 tis. ks skotu, tj. meziročně o 0,2 % méně; z toho bylo 27,2 tis. býků (+0,1 %), 26,3 tis. krav (-1,5 %) a 7,4 tis. jalovic (+2,9 %). Výroba hovězího masa dosáhla obdobné úrovně jako ve stejném čtvrtletí vloni (19 355 tun; +0,7 %).
Porážky prasat se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšily na 599,0 tis. ks (+0,5 %). Vepřového masa se vyrobilo 55 213 tun (+2,4 %).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva