Dne 27. května se tak mohlo uskutečnit za účasti vedení obou institucí a profesorky Gabriely Basařové, první dámy českého pivovarnictví, pietní setkání u příležitosti uctění památky K. J. N. Ballinga a dokončení záchrany jeho hrobu.
„Profesor Balling je natolik významná postava české vědy, že si zaslouží důstojnou připomínku své osoby,“ říká profesor Karel Melzoch, rektor VŠCHT Praha. „Pro naši vysokou školu, která vychovala a vychovává naprostou většinu českých sládků, byla adopce jeho opuštěného hrobu samozřejmostí,“ dodává.
Na adopci po dohodě s VŠCHT Praha záhy navázal Svaz českých pivovarů a sladoven, který investoval více než 100 000 Kč do rekonstrukce Ballingova hrobu. „Pro pivovarský průmysl má Karel Balling nedocenitelný význam. Díky jeho vzorcům pivo zaujímá výjimečné postavení mezi ostatními nápoji,“ říká Vladimír Balach, výkonný ředitel Svazu českých pivovarů a sladoven.
Karel Josef Napoleon Balling se narodil 24. 4. 1805 a zemřel 18. 3. 1868. Byl významným českým chemikem a pedagogem. Působil na Pražské polytechnice, kde byl v roce 1835 jmenován profesorem všeobecné a technické chemie.
Hlavním těžištěm jeho práce bylo v mládí hutnictví železa, později to ale byla především kvasná a analytická chemie.
Balling aktivně propagoval cukrovarnictví a pivovarnictví, zaváděl nové vědecké názvosloví, metodiku určování kvality cukerných roztoků, mj. vynalezl i sacharometr. Pro pivovarství a sladařství mělo nesmírný význam odvození tzv. Ballingových vzorců pro výpočet koncentrace původní mladiny, ze které bylo pivo vyrobeno.
Přestože sám publikoval německy, podporoval paralelní vyučování v němčině a češtině, zasloužil se také o založení technické knihovny. Byl členem řady odborných vědeckých společností, mj. Královské české společnosti nauk, obdržel také řadu vyznamenání – např. Velkou zlatou medaili pro vědu a umění a v roce 1854 Rytířský řád Františka Josefa.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva