Cyklostezky mají v kraji zelenou. Díky dotaci bude žadatelům rozděleno více než 14,5 miliónu korun

22.10.2015 17:28 | Zprávy

Jihomoravský kraj velmi významně podporuje rozvoj sítě cyklistických komunikací.

Cyklostezky mají v kraji zelenou. Díky dotaci bude žadatelům rozděleno více než 14,5 miliónu korun
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Ve spolupráci s obcemi, mikroregiony a dalšími subjekty jsou budovány komunikace pro cyklistickou dopravu k využití široké veřejnosti. Už v úvodu tohoto roku schválila Rada Jihomoravského kraje Dotační program s názvem Podpora rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2015.

„Cílem tohoto programu je podporovat zkvalitnění infrastruktury cyklistické dopravy a její další rozvoj. Finance k žadatelům putovaly ve třech termínech a nakonec jsme původní částku navýšili až na konečných 14 591 527 Kč. Dvě kola proběhla, poslední výzva končila na začátku října, kde se sešlo šest žadatelů, celkem jim bude rozděleno více než 2,5 milionu korun,“ uvedl Roman Celý, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje. Původní částka pro tento program na všechna tři kola přitom byla 11 milionů korun.

Dotační program má svá pravidla. Žadatel může realizovat např. výstavbu, rekonstrukci anebo opravu cyklostezky. Finance ale také může užít ke značení cyklotras, cyklostezek a areálů pro terénní a extrémní cyklistiku. V neposlední řadě lze za určitých podmínek z dotace uhradit projektovou dokumentaci.

„Jsem přesvědčený, že díky této podpoře se nám podaří zvýšit bezpečnost cyklistů a zlepší se i kvalita samotných cyklostezek. Pro obyvatele se zjednoduší dostupnost území a dojížďka za prací mezi obcí a městem. Letos jsem se navíc snažili podpořit i projekt s názvem Singletrail, na ten šly z krajské kasy celkem 3 miliony korun. A nejsou to poslední projekty, které bychom chtěli podpořit. Na stávající cyklostezky budeme navazovat např. na Blanensku nebo Vyškovsku,“ uzavřel náměstek Celý.

Přehled žadatelů třetího kola:

-          Svazek obcí Moravia – výše podpory 225.000,00 Kč na obnovu, dovybavení Cyklookruhu Mikroregionem Moravia.
-          Obec Čejč – výše podpory 90.000,00 Kč na vybudování přístřešku odpočívadla pro cyklisty-součást cyklostezky zůstává beze změny.
-          Město Veselí nad Moravou – výše podpory 1.245.353,00 Kč na projekt Veselí nad Moravou – cyklostezka.
-          Městys Lysice – výše podpory 594.000,00 Kč na cyklostezku Lysice-Drnovice, dokončení propojení.
-          Město Boskovice – výši podpory 24.000,00 Kč na projekt Boskovické stezky – I. Etapa, navazuje na budovaný projekt Singletrail.
-          Obec Jabloňany – výše podpory 450.607,00 Kč na opravu cyklostezky Jabloňany-Skalice nad Svitavou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu

19:15 APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu

Vláda na jednání o rozpočtu nedodržela svůj slib a nezajistila na příští roky potřebné finanční zaji…