CzechTourism: Jak dostat turisty do regionů? Na gastronomii

08.08.2023 7:05 | Tisková zpráva

Gastronomie může prodloužit sezónu a dostat turisty do regionů. Nejen to zaznělo v dalším díle podcastu, který k aktuálním tématům cestovního ruchu připravuje agentura CzechTourism. V zatím posledním pořadu na otázky ředitele České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jana Hergeta odpovídaly ředitelka agentury AR Tour Prague Aneta Huspeková Ondráčková a majitelka Nebespán boutique hotelu Sabina Kmecová. Řeč přišla i na Michelin. Podle obou podnikatelek si Česko daného průvodce zaslouží, lidé z celého světa totiž podle nich jezdí za dobrou gastronomií i do těch nejzapadlejších vesnic.

CzechTourism: Jak dostat turisty do regionů? Na gastronomii
Foto: wien.czechcentres.cz
Popisek: CzechTourism

Podle Sabiny Kmecové jsou ve světě fantastické restaurace v místech, kde lišky dávají dobrou noc. A lidé tam jezdí za gastronomickým zážitkem. Michelinský průvodce má přitom různé kategorie, nejen hvězdy, ale i tzv. biby, tj. ocenění BIB Gourmand. Většinou jde o restaurace, v nichž se člověk cítí velmi příjemně a uvolněně a mají velmi dobrou kvalitu. Součástí daného průvodce jsou ale také tipy na podniky, které nemají hvězdu nebo biba, přesto bývají velmi zajímavé a kvalitní.

„Pokud bychom v Česku měli síť Michelin restaurací, jako je třeba ve Španělsku, můžeme půlku investic dát do něčeho jiného. Gastronomie je dnes neskutečný tahák, jezdí za ní lidé z celého světa. My máme 80 – 90 % hostů kvůli gastronomii. Kdybychom ji neměli tak dobrou, tak by k nám nepřijeli,“ říká v podcastu majitelka Nebespán boutique hotelu Sabina Kmecová.

„Michelin bude tahoun k tomu, aby se turisté nalákali do regionů. Když už je něco vymyšlené a funguje to, není třeba vymýšlet něco jiného. Michelinského průvodce zná každý. Je důležité, aby se o kvalitní české gastronomii ve světě začalo víc mluvit, je to nejjednodušší nástroj, jak dostat turisty do regionů,“ říká v podcastu ředitelka agentury AR Tour Prague Aneta Huspeková Ondráčková.

Z pořadu je zřejmé, že dostat zahraniční turisty do regionů je velmi těžké. Cizinci se zpravidla zajímají o Prahu, Karlovy Vary, Kutnou Horu či Český Krumlov. Mají dopředu stanovený program, který nechtějí moc měnit, v němž navíc hlavní město Česka bývá často přestupní stanici na cestě Praha – Vídeň – Budapešť. V podcastu mimo jiné zazní, že je to třeba změnit, do budoucna totiž pouze Češi nebudou stačit.

Hlavní důvod, proč podle diskutujících v on-line platformě České centrály cestovního ruchu cizinci do krajů moc nejezdí, je že je neznají. Neví, proč by tam mohli/měli jet. Jednou z věcí, za kterou by přitom podle Anety Huspekové Ondráčkové a Sabiny Kmecové přijet mohli, je právě výborná česká gastronomie. Za posledních deset let šla hodně nahoru, musí se však o ní dát vědět. Právě od výprav za gastronomií by se odvíjelo víc ubytovacích zařízení, větší obsazenost, víc by se mluvilo o různých turistických cílech, snížila by se sezónnost, cestovní ruch by se víc rozprostřel po celém Česku aj.

„Gastronomie je nedílnou součástí cestování. V poslední době je často i tím hlavním, za čím návštěvníci přijíždějí. Každý výlet, který plánujeme na našich stránkách, proto spojujeme právě s gastro podniky, které pečlivě vybíráme. Gastronomii se věnujeme i ve dvou projektech: Gourmet Jižní Morava a Tasty Moravia. Mezinárodní ocenění, protože zahraničního návštěvníka lákají známé věci, dává punc kvality,“ říká v podcastu ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Martina Grůzová, s níž se rozhovor natáčel v Brně během Czechia Travel Trade Day 2023

Zařazení do gastronomického průvodce Michelin by tak podle debatujících z CzechTourism Podcastu v lákání turistů do regionů velmi pomohlo. Návštěvnost krajů může také významně podpořit a zvýšit digitalizace, účast Česka včetně tuzemských samospráv a firem na zahraničních veletrzích a rovněž spolupráce v rámci destinačního managementu. I tím se aktuální podcast, který můžete ode dneška zhlédnout či si ho poslechnout jako audio, zabývá.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Sociální služby

Nemyslíte, že mnohem větší problém, než jsou finance, i když ty jsou většinou alfou omegou všeho je fakt, že populace stárne, ale sociální systém na to není vůbec připraven a nic se neděje? Už teď je problém sehnat třeba pečovatelák a další služby. Kdy začnete řešit tento problém? Protože už se měl ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Novela zákona umožní studentům pracovat dříve v nemocnicích

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Novela zákona umožní studentům pracovat dříve v nemocnicích

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje umožnit studentům vybraných zdravotnických oborů dřívější nástup…