DPP: Příští zastávka - Formule 1

14.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

Jestli vás právě minula tramvaj s formulí na zádech, není to sen. Pražské ulice v těchto dnech brázdí servisní tramvaj „mazačka” s monopostem, s cílem přilákat pozornost k nadcházející události s názvem Red Bull Showrun presented by foodora, která se koná v sobotu 17. srpna 2024 na Rohanském nábřeží v Karlíně.

DPP: Příští zastávka - Formule 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Spojení slavné mazačky s ještě slavnějším monopostem nadchne všechny milovníky rychlých kol i kolejové dopravy. Jisté je, že nic podobného se zatím neukázalo v Praze ani nikde jinde. „Partnerství DPP a Red Bull je krásným příkladem funkčního a vzájemně prospěšného spojení sil dvou silných značek a firem ze dvou na první pohled naprosto odlišných světů. Spoluprací mazačky – ikonické pražské tramvaje – a monopostu formule vzdáváme hold oběma technologiím, jejich konstruktérům, technikům, kteří se o ně starají, a v neposlední řadě i řidičům,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Mazačka je speciální tramvaj, jejímž úkolem je starat se o dobrý stav tramvajových kolejí. Od běžných vozů pro přepravu cestujících ji na první pohled odlišuje nákladní prostor s velkou cisternou sloužící k zavlažování zatravněných svršků tramvajových tratí. Hlavní funkcí mazačky, jak její název napovídá, je mazání kolejových oblouků. Mazací prostředky nanáší na koleje pomocí trysek v podvozkové části. Řádné promazání pomáhá k hladšímu provozu a významně snižuje hlučnost. Mazačka plní i další povinnosti spojené s údržbou pražské kolejové sítě. Od svého uvedení do služby v roce 2015 si získala obrovské množství fanoušků a stala se fenoménem pražských ulic. Její obliba vedla k tomu, že během Vánoc vyráží do města se sváteční výzdobou.

V novém kabátě a s cenným nákladem

V těchto dnech se mazačka přebarvila domodra a vyměnila cisternu za závodní monopost RB18, za jehož řízením Max Verstappen a Sergio Pérez reprezentovali tým Red Bull Racing ve Velké ceně Formule 1 v roce 2022. Formuli na nákladní platformu tramvaje usadil jeřáb vybavený speciálním ramenem. Mazačka s monopostem projíždí celou Prahou po trase naplánované tak, aby byla vidět na co nejvíce místech. Fanoušci ji mohou zastihnout ve Strašnicích, Vršovicích, na I. P. Pavlova, na Karlově náměstí, na Staroměstské, na Letné, na Náměstí Republiky, na Palmovce, v Hloubětíně a na dalších místech.

„Ačkoliv je formule synonymem rychlosti, v případě pražské dopravy musela smeknout před tramvají. Nejrychlejším způsobem přepravy po Praze je přece jezdit městskou hromadnou dopravou,” dodává k projektu Petr Witowski.

Karlínem se prožene David Coulthard

Jedinečné spojení mazačky a monopostu slouží jako pozvánka na vystoupení skutečné formule 1 v rámci akce Red Bull Showrun presented by foodora. Tuto sobotu 17. srpna do ní usedne legendární pilot David Coulthard a předvede divákům v pražském Karlíně, jak srdcervoucí je zvuk motoru, který týmu Red Bull Racing vyhrával velké ceny. Asfalt na Rohanském nábřeží rozpálí gumy ikonického vozu RB7, ve kterém Němec Sebastian Vettel a Australan Mark Webber dosáhli dvanácti vítězství, Sebastian Vettel se stal světovým šampionem a Red Bull Racing získal pohár konstruktérů. Akce nabitá adrenalinem s doprovodným programem v podobě driftovací show a kaskadérských jízd na motorkách začíná v sobotu ve 14 hodin. Titulárním partnerem akce je foodora, oficiálním partnerem akce je Lidl Česká republika, Visa a T-Mobile. Mediálním partnerem je TV Nova. Více informací na webu ZDE.

BOX: Celý jízdní řád

Mazačka s formulí je v provozu od pondělí 12. do čtvrtka 15. srpna 2024, od cca 7:30 do 23:30. Její trasa trvá zhruba hodinu a půl. Dnes například pojede přes zastávky Vozovna Strašnice – Průběžná – Vršovické náměstí – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Staroměstská – Chotkovy sady – Letenské náměstí – Nábřeží kpt. Jaroše – Náměstí Republiky – Florenc – Palmovka – Vysočanská – (Vozovna Hloubětín – Nademlejnská) – Palmovka – Krejcárek – Želivského – Vozovna Strašnice. Aktuální trasa mazačky s monopostem formule pro daný den bude k dispozici na webu DPP na dpp.cz. V případě deště mazačka s formulí přerušuje provoz a na trať se vrací po skončení přeháněk.

Cestu mazací tramvaje můžete také živě sledovat ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

7:23 Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

První pomoc a sport – to je motto letošního Světového den první pomoci. Každoročně se tento den slav…