DPP o letních prázdninách zrekonstruuje tramvajovou trať v Dukelských hrdinů a v Nádražní ulici

29.06.2024 11:27 | Tisková zpráva

Letošní letní prázdniny Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) využije také k dlouho avizované rekonstrukci tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů a opravě tratě v Nádražní ulici v oblasti křižovatky s Bozděchovou ulicí. Práce na obou místech začínají od soboty 29. června, v případě opravy tratě v Nádražní ulici potrvají 12 dnů, rekonstrukce v ulici Dukelských hrdinů pak do konce letošního října.

DPP o letních prázdninách zrekonstruuje tramvajovou trať v Dukelských hrdinů a v Nádražní ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Náhradní autobusová doprava ani u jedné z těchto dvou akcí nebude zavedena. Vzhledem k řadě dalších stavebních akcí, které už v Praze probíhají nebo se chystají, bude naprostá většina tramvajových linek jezdit po upravených trasách. Pro vyhledání aktuálního spojení DPP cestujícím doporučuje využít on-line vyhledávače na webech ZDE, ZDE nebo v aplikaci Lítačka.

Rekonstrukce tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů bude probíhat pouze v její severní části, tj. od Strossmayerova náměstí až po křižovatku s ulicí U Výstaviště. DPP provede kompletní rekonstrukci tratě, nově zde vybuduje pevnou jízdní dráhu s pružným upevněním kolejnic a s antivibračními rohožemi. V úseku od Strossmayerova náměstí po křižovatku s Veletržní ulicí zůstane trať i po rekonstrukci ve své současné poloze. Od křižovatky s Veletržní ulicí (včetně) až po kolejový trojúhelník u Výstaviště (včetně) bude tramvajová trať podle studie Letenský kříž (ZDE) Institutu plánovaní a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) posunuta o zhruba jeden až dva metry západním směrem, tj. směrem k Letné.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o komplexní přestavbu uličního profilu, navazujeme na práce Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a rekonstrukci vodovodů, která byla zahájena už loni na podzim. Rekonstrukci tramvajové tratě úzce koordinujeme s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), která už tento měsíc začala své práce u křižovatky s Heřmanovou ulicí,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21668 lidí

„Snažíme se, aby omezení tramvajového provozu trvalo co možná nejkratší dobu a probíhalo v nejkratším možném úseku. Během letních prázdnin zachováváme provoz tramvají od Nádraží Holešovice do obratiště Výstaviště. Od začátku nového školního roku se práce nicméně na necelé dva měsíce rozšíří i na kolejový trojúhelník u smyčky Výstaviště, který musíme také zrekonstruovat a posunout do nové polohy. Od 2. září 2024 se proto výluka provozu tramvají prodlouží i o úsek od Výstaviště po Nádraží Holešovice. V rámci této etapy musíme vybudovat také provizorní napojení rekonstruované tratě a posunutého křížení na stávající trať v ulici U Výstaviště, aby během podzimu a zimy byly tratě plně funkční. Příští rok se do ulice U Výstaviště vrátíme, abychom dokončili rekonstrukci zbylého úseku tramvajové tratě, včetně křižovatky s Bubenskou ulicí, podle schválené studie,“ dodává Penc.

Tramvajové zastávky v ulici Dukelských hrdinů zůstanou ve své stávající poloze. Po dokončení veškerých prací na přestavbě uličního profilu budou všechny tři nástupní ostrůvky (oba směry zastávky Veletržní palác a Strossmayerovo náměstí ve směru od Výstaviště) plně bezbariérově přístupné. Předchozí kompletní rekonstrukci tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů DPP provedl v roce 1985. V roce 2001 proběhla repanelizace tratě novými velkoplošnými panely v úseku od Veletržní ulice ke Strossmayerovu náměstí, ve zbylé části byly položeny panely použité.

Výměna oblouků v oblasti křižovatky Nádražní a Bozděchovy ulice

Od soboty 29. června do čtvrtka 11. července 2024 do brzkých ranních hodin DPP opravuje také tramvajovou trať v Nádražní ulici u křižovatky s Bozděchovou. DPP zde vymění opotřebené a dožívající oblouky na obou kolejích. Tramvaje se do tohoto úseku vrátí od čtvrtka 11. července 2024 od ranního výjezdu. Během opravy tratě budou tramvaje z/do Slivence, resp. z/na Barrandov jezdit Radlickou, ul. Za Ženskými domovy a Plzeňskou ulicí.

Kompletní přehled linkového vedení tramvají na období letošních letních prázdnin je k dispozici na webu DPP ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

DIAMO: Stát vybral metodu pro sanaci heřmanické haldy, hoření zastaví ochranný sarkofág

13:21 DIAMO: Stát vybral metodu pro sanaci heřmanické haldy, hoření zastaví ochranný sarkofág

Pracovní skupina, zřízená Ministerstvem průmyslu a obchodu, posoudila a doporučila metodu, pomocí kt…