DPP zahajuje pravidelný provoz prvních hybridních autobusů

19.06.2024 10:17 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes v rámci obnovy vozového parku nasadil do běžného provozu s cestujícími první vlastní hybridní kloubové autobusy. Sedm vozidel Iveco Urbanway Hybrid 18M od ranního výjezdu jezdí na linkách č. 135, 177, 193, 195 a 197 vypravovaných z garáží DPP v Hostivaři a na Kačerově.

DPP zahajuje pravidelný provoz prvních hybridních autobusů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Další vozidla z první objednávky DPP postupně nasadí do pravidelného provozu v následujících dnech. Zatím si objednal dvacet hybridů na základě vysoutěžené rámcové smlouvy až na 140 autobusů, kterou uzavřel v dubnu 2023.

Prvních dvacet objednaných hybridních autobusů DPP ponese evidenční čísla 5501 až 5520. Pro polovinu z nich bude domovskou garáží Hostivař, pro druhou polovinu Kačerov. Včera DPP nasadil do běžného provozu z garáže Hostivař čtyři vozidla ev. čísel 5503, 5504, 5505, 5506, a to na linky 135 (pořadí 13), 177 (pořadí 19) a 195 (pořadí 24 a 32), z garáže Kačerov dvě vozidla ev. čísel 5513 a 5519 na linky 193 (pořadí 2) a 197 (pořadí 1). Jako úplně první vyjel kačerovský vůz ev. č. 5513 na lince 193, pořadí 2 ve 4:18 ze zastávky Šeberák směr Nádraží Vršovice.

„Modernizace vozového parku DPP se netýká pouze tramvají a metra, v nadcházejících letech projde rozsáhlou proměnou i autobusová flotila. V Praze tak dnes dáváme do provozu první z 20 objednaných nových hybridních autobusů. Navazujeme tak na masivní investice do rozvoje městské hromadné dopravy, které si kladou za cíl zajistit stabilní a komfortní cestování pro všechny Pražany. Zároveň plníme naše závazky vůči životnímu prostředí a přibližujeme se k cílům Klimatického plánu hl. m. Prahy, jehož součástí je proměna našeho hlavního města v čistší a udržitelnější metropoli budoucnosti,” říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

„Od výrobce jsme obdrželi a převzali osmnáct z prvních dvaceti objednaných hybridních kloubových autobusů. Autobusy budeme do běžného provozu nasazovat postupně, protože jsou nyní v různém stádiu příprav – u některých čekáme na vydání registračních značek, další musíme teprve polepit a vybavit informacemi podle Standardů kvality PID, paralelně také proškolujeme řidiče na nový typ vozidla,“ říká Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

„Hybridy nahradí na jednotlivých pořadích nejstarší, dožívající naftové autobusy. Pro příští rok plánujeme objednat dalších 50 hybridních kloubových autobusů Iveco Urbanway Hybrid 18M z uzavřené rámcové smlouvy. Nákup těchto vozidel dnes schválilo představenstvo DPP v rámci plánované obnovy vozového parku v roce 2025 a v souladu s naplňováním Klimatického plánu hl. m. Prahy,“ dodává Barchánek.

Hybridní autobusy Iveco Urbanway Hybrid 18M jsou plně nízkopodlažní, třínápravové, se čtyřmi dvoukřídlými dveřmi a maximální přepravní kapacitou 130 cestujících, z toho 35 míst pro sedící. Vysoutěžené autobusy splňují definici částečně čistého vozidla dle Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/33/ES o podpoře čistých a energeticky účinných silničních vozidel (Clean Vehicle Directive) i definici nízkoemisního vozidla podle Zákona 360/2022 Sb. o podpoře nízkoemisních vozidel prostřednictvím zadávání veřejných zakázek a veřejných služeb v přepravě cestujících.

Kromě spalovacího motoru jsou autobusy vybaveny automatickou převodovkou s elektromotorem, který funguje zároveň jako generátor energie, pomáhá například při rozjíždění vozidla nebo slouží pro rekuperaci energie při brzdění. Autobusy jsou vybaveny také baterií, kterou je možné dobíjet i externě ze zásuvky na principu plug-in. Autobusy se vyrábí v závodě Iveco Bus v Annonay ve Francii.

Všechna vozidla mají celovozovou klimatizaci s topením, jsou vybavena zařízením pro automatické počítání cestujících, kamerovým systémem zahrnujícím monitorování interiéru, dále čelní nehodovou, couvací a bočními kamerami. Splňují veškeré Standardy kvality PID, jsou vybavena kompletním odbavovacím a informačním systémem pro pražskou MHD a dodávána v novém jednotném designu PID. Autobusy jsou vybaveny automatickou převodovkou Voith Diwa NXT a motorem Cursor 9 s technologií HI-SCR, která umožňuje vozidlům plnit emisní normy Euro 6, step E bez použití systému EGR (bez cirkulace spalin). Výrobce garantuje životnost autobusů 12 let, záruka na všechna vozidla je 5 let.

Základní technické údaje o autobusu Iveco Urbanway Hybrid 18M:
délka: 18 003 mm
šířka: 2500 mm
výška: 3165 mm
rozchod kol: 2087 mm vpředu / 1870 mm vzadu
rozvor: 5355 mm přední / 6675 mm zadní
celková maximální hmotnost: 28 000 kg
maximální rychlost: 99 km/h
počet dveří pro nástup a výstup: 4
nástupní výška hrany dveří: 320/330/330/340 mm
celkový počet sedadel: 37
celkový počet cestujících: 130
výkon spalovacího motoru: 265 kW / 360 hp
nabíjecí zásuvka: CCS-2

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ prověřil, jak zprostředkovatelé plní informační povinnosti. U 70 procent webů zjistil pochybení

19:15 ERÚ prověřil, jak zprostředkovatelé plní informační povinnosti. U 70 procent webů zjistil pochybení

Energetický regulační úřad (ERÚ) plošně zkontroloval, jak energetičtí zprostředkovatelé plní své inf…