„Letos jsme se v programu zaměřili jak na léčivé a terapeutické účinky bylin, tak i na často už zapomenuté tradiční dovednosti spjaté s jarem a velikonočními svátky, zve na program Bylinkového dne generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Jak funguje aromaterapie a jak ji využít v každodenním životě? Přednáška Petry Ráchel Beránkové osvětlí, jak se vyrábějí éterické oleje a další aromaterapeutické produkty a jak je používat v každodenním životě k podpoře fyzického i duševního zdraví. Profesorka Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické se v přednášce zaměří na vybrané biologicky aktivní látky a související zdravotní benefity bylinek a jejich vůní, upozorní ale také na jejich možná rizika.
Dospělí návštěvníci si budou moci ve spolupráci s Botanickou zahradou Fakulty tropického zemědělství ČZU vyrobit vlastní zdravotní sušenou bylinnou směs k úpravě hladiny cukru v krvi a zároveň se na výstavě Rostliny a cukry informovat o tom, které byliny působí jako přírodní regulátor, jako biochemický strážce nebo inzulínový trenér.
Smetánka lékařská i šťovík jsou sice všeobecně známé, ale jak z nich připravit chutný předkrm? To předvedou kuchařští mistři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Jako hlavní chod se budou podávat krokety s kopřivami, kuřecí steak na bylinkách a bylinková omáčka a jako desert pohankové lívance s mátou, povidly a badyánem.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva