Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

14.09.2024 16:13 | Tisková zpráva

Finanční úřad pro hl. m. Prahu ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. m. Prahu úspěšně provedl kontrolně-exekuční akci s krycím názvem „SOCKA“. Tato akce byla zaměřena na odhalení nelegálních dovozů zboží s cílem zamezit daňovým únikům na DPH.

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Dne 3. září 2024 mobilní hlídka Celního úřadu pro hl. m. Prahu detekovala vykládku zboží z kamionu s rumunskou registrační značkou na překladišti v Praze. Kamion převážel 15 538 kg ponožek v hodnotě 95 174,40 EUR (cca 2,3 mil. Kč) původem z Řecka, přičemž dle předloženého přepravního dokladu CMR mělo být zboží dodáno do Valencie ve Španělsku.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7200 lidí

Na základě tohoto zjištění vzniklo podezření na zneužití celního režimu 4200. Finanční úřad pro hl. m. Prahu přistoupil k sepsání zajišťovacího příkazu na dosud nestanovenou DPH za zdaňovací období srpen 2024 ve výši 500 366 Kč. Zároveň byl vydán exekuční příkaz na prodej movitých věcí – konkrétně 263 968 kusů ponožek, které byly zabaveny. Na tyto úkony reagovala třetí osoba, která vydaný zajišťovací příkaz v plné výši uhradila.

„Jedná se již o čtvrtou společnou akci v letošním roce, kdy byla využita rychlá spolupráce mezi celním a finančním úřadem u chystaného podvodu s cílem nezaplatit DPH. I v tomto případě byly efektivně využity kompetence obou úřadů v jednom okamžiku,“ dodává ředitel Celního úřadu pro hl. město Prahu plk. Josef Vachtl.

Jednalo se o klasický případ podvodu, který má za cíl snížit nebo zcela obejít daňovou povinnost, kdy zboží, které bylo dovezeno ze třetí země na území EU, sice bylo deklarováno do jiného členského státu (což by znamenalo, že je v zemi dovozu osvobozeno od DPH), avšak ve skutečnosti mělo být prodáváno na českých tržnicích.

„Díky úzké spolupráci s celní správou dokážeme tyto podvody efektivně odhalit už v počáteční fázi a učinit taková opatření, aby byla DPH řádně odvedena do státního rozpočtu. V obdobných kontrolních akcích budeme pokračovat i nadále“, uvedl ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP zahajuje výstavbu výtahu ve stanici metra Radlická

10:22 DPP zahajuje výstavbu výtahu ve stanici metra Radlická

Radlická bude další, v pořadí již 48. bezbariérovou stanicí pražského metra. Dopravní podnik hl. m. …