Do dnešního dne pražští hygienici v metropoli zkontrolovali přípravu a podávání zmrzliny ve 104 případech, v rámci kterých odebrali k laboratornímu rozboru zatím 8 vzorků zmrzlin. Plánované kontroly zmrzlin s odběrem vzorků se soustředí na výrobce zmrzlin.
„Prozatím máme výsledky 4 rozborů. U jednoho se ukázalo, že nebyla dodržena hygiena výroby zmrzliny. Nařizujeme proto sanitaci daného provozu,“ informuje ředitel HSHMP Jan Jarolímek. V rámci prováděných kontrol hygienici zaznamenali i jiné závady: „Chyby se objevily v požadavcích ohledně hygieny provozu a obecných požadavcích na prostory pro manipulaci se zmrzlinou. Jednou provozovatel neměl zpracovány postupy založené na principech HACCP, zjednodušeně řečeno zásadách bezpečného zacházení s potravinami v provozovně. U zjištěných pochybení byla provedena nápravná opatření. Připravujeme rovněž udělení finančních sankcí,“ upřesňuje šéf pražských hygieniků.
Celkově se však letošní letní sezóna, co se výsledků kontrol zmrzlin týče, od loňské sezony neliší. „Ukazuje se, že ve většině případů jsou hygienické předpisy při přípravě a podávání zmrzliny dodržovány,“ uzavírá Jarolímek.
HSHMP ve svém registru aktuálně eviduje 1.013 provozoven, které mají v Praze v sortimentu zmrzliny a ledové tříště. Z tohoto počtu je na základě dohody mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (dále jen „SZPI“) a HSHMP v gesci samotné HSHMP 647 zařízení. 366 zařízení pak dozoruje SZPI.
Analýzou HSHMP bylo dále zjištěno, že ze 647 zařízení spadajících do gesce HSHMP si přibližně 50 – 60 provozoven, tj. cca 10 %, zmrzlinu samo vyrábí. Ostatní provozovny prodávají zmrzlinu jinde vyrobenou a nakoupenou.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva