HZS: Český Black Hawk chrání v Severní Makedonii obydlené oblasti

02.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Vrtulník Black Hawk, který i s leteckými záchranáři vyslala Česká republika do Severní Makedonie bojovat s rozsáhlými přírodními požáry, odlétá k dnešnímu nasazení poblíž vesnice Probištip. Ta se nachází asi 50 km východně od letiště v makedonském hlavním městě Skopje, kde má český tým základnu.

HZS: Český Black Hawk chrání v Severní Makedonii obydlené oblasti
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

První zásahy má český modul leteckého hašení v Severní Makedonii už za sebou. Po včerejším příletu na letiště ve Skopje a krátkém briefingu odletěl k zásahu do okolí vesnic Barbarevo a Dolno Gjugjanci. Provedl celkem 11 shozů, tj asi 37 400 litrů vody. Se zdroji hasební vody měla posádka vrtulníku problémy, vzhledem k jejich větší vzdálenosti od ohnisek požárů.

Severní Makedonie se už několik týdnů potýká s rozsáhlými požáry a situaci kromě sucha a extrémních teplot značně zhoršuje také silný vítr. O pomoc požádala v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie během úterního odpoledne.

Česká republika do země ve středu v 17:30 vyslala vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu 3 450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR.

Na palubě byli krom čtyřčlenné posádky také dva letečtí záchranáři HZS hl. m. Prahy a velitel zásahu z HZS Moravskoslezského kraje. Po noclehu v maďarském Szegedu odřad pokračoval v cestě a do Skopje dorazil ve 13:15.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

36. týden na Energetické burze ČMKB

9:10 36. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly ve 36. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 171 t…