Jablkové pokušení, Smrkové výhonky a další produkty získaly značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje

21.06.2018 13:24 | Zprávy

Značka Regionální potravina podporuje malé a střední zemědělce a producenty v regionu. Na krajském úřadě včera (20. 6.) posuzovala hodnotitelská komise přihlášené potraviny. Prestižní ocenění získalo 8 z nich, další 4 produkty obdržely ceny hejtmana a cenu předsedy hodnotitelské komise.

Jablkové pokušení, Smrkové výhonky a další produkty získaly značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje nově získala Tatínkova šunka Machač z Mořkova, sýr Jesenický bochník, vítkovské BIO Mléko kozí, Rychvaldský chléb, Jablkové pokušení z Cukrárny u Vlasty v Třinci, Smrkové výhonky ostravské společnosti Solertus, borůvkový džem společnosti Supremus z Rýmařova a hladká pšeničná mouka z Mlýnu Herber ve Vávrovicích,“ oznámila náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a dodala, že v kategorii trvanlivých masných výrobků cena udělena nebyla.

Ocenění Regionální potravina se letos uděluje už po deváté. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a jsou minimálně ze 70 % složené z místních surovin. „Bylo by smutné, kdyby drobní farmáři a výrobci potravin hodili flintu do žita a v konkurenci velkých producentů svou živnost vzdali. Jsou to malé podniky, často dokonce rodinné firmy, které ke své práci přistupují osobněji než obří provozy. Dbají na čerstvost, dobrou chuť a kvalitní složení svých produktů. A to jsou také parametry, podle kterých komise výrobky hodnotí,“ řekla náměstkyně Jarmila Uvírová a poznamenala, že zájem o soutěž Regionální potravina narůstá. V prvním ročníku se o titul přihlásilo 64 výrobků, letos 96.

„Značka Regionální potravina má na místní produkty upozornit z mnoha důvodů. Pokud lidé tyto potraviny více nakupují, nejen, že podporují malé a střední podnikatele v oboru potravinářství z našeho regionu, ale taky šetří planetu. Jsou to velmi jednoduché počty. Vysvětlím to na příkladu rajčat: často k nám ze Španělska cestují stovky kilometrů. To je obrovské množství zplodin, které se při přepravě vypouštějí do ovzduší. Taky si musíme představit, v jakém stavu jsou rajčata sklizená, aby tu cestu po dálnicích vydržela. Dozrávají tak v kamionech pod plachtou a to je nehezký příběh. Kdežto rajčata sklizená krásně zralá někde v Podbeskydí k nám cestují jen chvíli a mají úplně jinou chuť. Možná jsou o něco málo dražší, ale jsou rozhodně kvalitnější“, vysvětlila náměstkyně Jarmila Uvírová.

O značku Regionální potravina se soutěží v devíti kategoriích, v každé může vyhrát jen jediný výrobek. Letos 33 výrobců přihlásilo celkem 96 produktů. Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Moravskoslezského kraje, Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jaroslav Chalupský byl položen dotaz

Stát

Pane senátore, vy tvrdíte, že se stát chová k soukromému sektoru jako otrokář. Souhlasíte se mnou i v tom, že tato vláda nechává na holičkách úplně všechny? Od zaměstnanců až po živnostníky? Vždyť co pro ně udělala dobrého. Nic. Lidé jen chudnou a pracovní život jim tato vláda jen komplikuje - např....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Příslušník Vězeňské služby zachránil život sedmiletému chlapci

7:33 Ministerstvo spravedlnosti: Příslušník Vězeňské služby zachránil život sedmiletému chlapci

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ocenil příslušníka z věznice Rýnovice ppor. Richarda Havlíka za s…