Jihočeský kraj: Rozdíly a podobnosti česko-rakouské kuchyně mapuje projekt kulinářské dědictví

14.12.2022 22:11 | Tisková zpráva

Sachrův dort, vídeňský řízek, jablečný štrúdl či císařský trhanec. To je jen malý výčet rakouských pochoutek, které se natrvalo zabydlely v českých kuchyních. Neméně stejné popularitě se naopak v Rakousku těší české a moravské koláče a kynuté buchty. Právě to, jak oba sousední státy vzájemně obohatily své kuchyně, mapuje projekt společného kulinářského dědictví.

Jihočeský kraj: Rozdíly a podobnosti česko-rakouské kuchyně mapuje projekt kulinářské dědictví
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Zaměřuje se na kulturu stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750-1918. Tedy v letech, kdy v zámožných vídeňských domácnostech vařily šikovné jihočeské a jihomoravské kuchařky, které si zajímavé recepty z „panských“ stolů odnášely zpět do selských kuchyní českého a moravského venkova. Do projektu se kromě Jihočeského kraje zapojilo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě, univerzita v Salzburgu a Rakouské muzeum společnosti a hospodářství ve Vídni. Jedním z jeho výstupů je společná kuchařská kniha, která vyjde na přelomu roku.

„Skutečně kulinářské dědictví spojuje lidi i národy. Kdysi naše babičky a prababičky chodily do šlechtických a měšťanských rodin ve Vídni sloužit. A tady nastala ta výměna: Češi a Moraváci nosili naše recepty do Vídně a zároveň si zpět odnášeli kulinařinu vídeňskou, kde se prolínala kuchyně z okolních zemí. My jsme přinesli do Vídně například buchty nebo třeba škubánky,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Zemědělci

Dobrý den, vy lituje zemědělce, ale podle mě jsou zemědělci nejvíc zvýhodňovanou skupinou. Pobírají obrovské dotace a kdo teď vydělává na těch drahých potravinách? Opět zemědělci, i když obchodníci určitě taky. A že se jim zvyšují daně? To přeci nám všem. Netvrdím, že to mají zemědělci snadné, ale k...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

9. týden na Energetické burze ČMKB

10:38 9. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 9. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 44 tisí…