Zaměřuje se na kulturu stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750-1918. Tedy v letech, kdy v zámožných vídeňských domácnostech vařily šikovné jihočeské a jihomoravské kuchařky, které si zajímavé recepty z „panských“ stolů odnášely zpět do selských kuchyní českého a moravského venkova. Do projektu se kromě Jihočeského kraje zapojilo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě, univerzita v Salzburgu a Rakouské muzeum společnosti a hospodářství ve Vídni. Jedním z jeho výstupů je společná kuchařská kniha, která vyjde na přelomu roku.
„Skutečně kulinářské dědictví spojuje lidi i národy. Kdysi naše babičky a prababičky chodily do šlechtických a měšťanských rodin ve Vídni sloužit. A tady nastala ta výměna: Češi a Moraváci nosili naše recepty do Vídně a zároveň si zpět odnášeli kulinařinu vídeňskou, kde se prolínala kuchyně z okolních zemí. My jsme přinesli do Vídně například buchty nebo třeba škubánky,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva