Pivní kultura je od května minulého roku zapsána do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Tradice setkání a posezení u piva je na jihu Čech silná. Za tímto oblíbeným nápojem jezdí lidé nejen z celé České republiky, ale také ze zahraničí. Aby mohli jednotlivá místa co nejlépe a pohodlně procestovat, jsou sestavená do Pivních stezek. Ta první vede po Budějovicku, nechybí v ní známé klasiky jako Budvar a Samson, ale podíváte se také do menších či rodinných pivovarů. Trasa s číslem dvě zavede do Toulavy, konkrétně do táborských minipivovarů, dále do Soběslavi nebo Malšic. Trojka vede po Písecku, Blatensku, Strakonicku a Vodňansku. Vynechat v něm nelze strakonický pivovar, Hulváta z Truskovic nebo Zámecký pivovar v Blatné.
Šumavskem putuje čtvrtá trasa a vy můžete putovat s ní. Díky tomu pak ochutnáte třeba vychlazený zlatavý mok v prachatickém pivovaru nebo v hotelu Bobík ve Volarech. Byla by škoda opomenout ekofarmu s pivovarem v Horních Chrášťanech. Kdo zvolí pátou trasu, pochutná si v pivovaru Krumlov nebo Rožmberk. Jílovice, Žumberk, Doudle*beer nebo Svachovka, to jsou lákadla šesté trasy na Novohradsku-Doudlebsku. Komu se líbí šťastná sedmička, v Třeboni ochutná tamní Regent, Stráž si dá ve stejnojmenném městě nebo ho osloví pivo z Nové Bystřice.
„Nabídka pivovarů a minipivovarů v jižních Čechách je opravdu široká. Kdo chce vyrazit za pivní turistikou, tak téměř neví, kam vyrazit dřív. Doporučujeme se vydat na všechny trasy, a to ideálně s mapou, kde jsou informace o všech podnicích a další zajímavosti,“ nalákal Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva