KHS Jihočeského kraje: Na Orlíku u Podolska byl vyhlášen dočasný zákaz koupání

08.07.2024 7:02 | Tisková zpráva

KHS Jihočeského kraje dnes na základě vyhodnocení vzorků vody, odebíraných na začátku prvního prázdninového týdne ve stanovených koupacích oblastech jižních Čech, vyhlásila do odvolání dočasný zákaz koupání u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku.

KHS Jihočeského kraje: Na Orlíku u Podolska byl vyhlášen dočasný zákaz koupání
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„U veřejného tábořiště Podolskou na Orlíku je voda nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty III. stupně ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Hrozí akutní poškození zdraví. Dne 4. 7. 2024 zde byl vyhlášen dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který platí do odvolání,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hodnocení stupněm jedna naopak obdržel voda na Orlíku u Radavy a též rekreační rybník Hejtman u Chlumu u Třeboně. Voda v sousedním Staňkovském rybníce dostala trojku, která znamená zhoršenou jakost vody. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se proto doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je i zde překročena limitní hodnota ukazatele sinice a chlorofyl a.

Kvalita vody na Lipně je aktuálně dobrá, dle platné metodiky je však hodnocení některých oblastí dotčeno vyhodnocením mikrobiologických ukazatelů sezón minulých. Voda u Černé v Pošumaví dostala trojku a hodnocení je zde obdobné jako na Staňkovském rybníce. Voda u pláže v Horní Plané byla hodnocena stupněm tři. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však souhrnně hodnocena jako voda se zhoršenou jakostí, u níž je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se proto doporučuje osprchovat se čistou vodou. Voda u pláže v Lipně nad Vltavou dostala dvojku. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však souhrnně hodnocena jako voda s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Koupací oblasti jsou stanoveny zákonnou normou a v Jihočeském kraji jsou dlouhodobě kontrolovány dvě koupací oblasti na Orlíku – Podolsko a Radava, tři koupací oblasti na Lipně - pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a v Horní Plané, a pravidelně se sleduje jakost vody i ve dvou vyhledávaných rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně. Termíny kontrol jsou stanoveny monitorovacím kalendářem, k řádným odběrům dochází jednou za dva týdny a k mimořádným pak i mimo tyto termíny v případě, že rozbory vzorků vody v dané lokalitě nevyhověly stanoveným ukazatelům. Vzorky jsou pro zjednodušení hodnoceny stupněm 1 – 5, jednička znamená vynikající jakost vody ke koupání, pětka naopak zákaz koupání. Bližší informace k rozborům jsou k dispozici i na webu KHS Jihočeského kraje www.khscb.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SFŽP: Program Oprav dům po babičce zvýšil zájem o podporu komplexních renovací

7:14 SFŽP: Program Oprav dům po babičce zvýšil zájem o podporu komplexních renovací

Ministerstvo životního prostředí spustilo před rokem motivační program Oprav dům po babičce. České d…