Královéhradecký kraj: S podporou kraje vznikne v Jičíně Centrum duševního zdraví

29.07.2024 16:33 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj podporuje záměr vybudování Centra duševního zdraví (CDZ) v Jičíně, které výrazně ulehčí naplněným kapacitám zejména ambulantních psychiatrů. Jeho vznik přispěje k včasnému zajištění pomoci a podpory klientům s psychickým onemocněním a zajistí lepší propojení zdravotních i sociálních služeb regionu Jičínska. Zhruba sto padesáti klientům a jejich rodinám umožní využívat odborně poskytované služby přímo v domácím prostředí.

Královéhradecký kraj: S podporou kraje vznikne v Jičíně Centrum duševního zdraví
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Zdravotní služby působící na Jičínsku zejména v oboru psychiatrie v ambulantních i lůžkových zařízeních mají naplněny své kapacity, což ale není jen problém lokální, nýbrž na republikové úrovni.  My pro jičínskou nemocnici v současné době připravujeme stavbu nového pavilonu psychiatrie, ale s ohledem na vytíženost lékařů v ambulantní psychiatrii vznik Centra duševního zdraví v Jičíně podporujeme. Jeho služby zkrátí čekací doby na zajištění odborné psychiatrické pomoci, mohou předejít mnohdy dlouhým pobytům klientů v nemocnicích a uleví systému zdravotní lůžkové a ambulantní péče, která se tak stane dostupnější,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Poskytovatelem služeb CDZ v Jičíně bude nezisková organizace Péče o duševní zdraví. „Díky podpoře kraje se stávající služby pro duševně nemocné na Jičínsku rozšíří o poskytování zdravotní péče prostřednictvím psychiatra, psychologa a zdravotních sester. Klienti dostanou na jednom místě podporu sociální i zdravotní přímo v domácím prostředí klienta. V následujících letech pak tato péče bude hrazena zdravotními pojišťovnami,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která má ve své gesci sociální oblast. Specializovaní terénní pracovníci například pomohou lidem s duševními problémy předcházet rozvoji akutních stavů, budou podporovat klienty po ukončení hospitalizací s cílem předejít relapsům a opětovným pobytům v nemocnicích.

Jičínské centrum se stane již čtvrtým obdobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Aktuálně fungují CDZ v Trutnově, Hradci Králové a Náchodě. V plánech Královéhradeckého kraje je do roku 2030 vznik obdobného zařízení i v Rychnově nad Kněžnou, tak aby bylo pokryto území celého kraje.

„Vznik dalšího centra duševního zdraví je významným posunem v kvalitě a zejména dostupnosti poskytovaných služeb, efektivně pomáhajících lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Počáteční jednorázové náklady pro zavedení zdravotní části služby byly ze strany poskytovatele vyčísleny na 2,3 milionu korun. Královéhradecký kraj v současnosti jedná o finanční spoluúčasti na rozjezdu těchto služeb s obcemi území Jičínska. Během měsíce října bude známá výše jejich finančního zapojení a v prvním čtvrtletí roku 2025 požádá nezisková organizace Péče o duševní zdraví Královéhradecký kraj o individuální dotaci na zahájení činnosti Centra duševního zdraví v Jičíně.

Vznik CDZ je součástí Reformy psychiatrické péče, ukotvené Národním akčním plánem pro duševní zdraví do roku 2030. Představuje nový způsob péče o psychiatrické pacienty, ve kterém se kombinují zdravotní a přímo návazné sociální služby pro tyto osoby, poskytované v jejich vlastním sociálním prostředí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Vodní elektrárna na přehradě Pastviny mění 29tunový rychlouzávěr

16:14 ČEZ: Vodní elektrárna na přehradě Pastviny mění 29tunový rychlouzávěr

Celých 86 let spolehlivě sloužil, ale jeho čas se v těchto dnech naplnil. Původní 29tunový rychlouzá…