Lesy ČR právě dokončily pěší stezku a cyklotrasu v Libereckém kraji

06.11.2018 12:19 | Zprávy

Z Oldřichovského sedla k vlakovému nádraží v Oldřichově v Hájích v Jizerských horách vede nová lesní stezka pro pěší. Lesy ČR do ní investovaly 420 tisíc korun. V listopadu dokončily také cyklostezku mezi obcemi Rádlo a Milíře na Jablonecku v Libereckém kraji za 4,6 milionů korun. Bezpečnost je pojítkem obou projektů.

Lesy ČR právě dokončily pěší stezku a cyklotrasu v Libereckém kraji
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Jde o turisticky oblíbenou lokalitu. Díky nové stezce se pěší vyhnou frekventované silnici mezi Libercem a Hejnicemi,“ říká Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR v Liberci. Podnik projekt financoval a shodl se na něm se zástupci CHKO Jizerské hory, obce Oldřichov v Hájích i Policie České republiky.

Nezpevněná pěšina měří bezmála 800 metrů, široká je 1,2 až dva metry. Vede podél Clam-Gallasovy obory a lemuje její zčásti zachované původní oplocení. Nové jsou informační tabule o oboře coby významném historickém díle v tamějších lesích.

Podle dobových pramenů vznikla velká obora na území bývalého Clam-Gallasovského panství za správy Eduarda, hraběte Clam-Gallase, na 5 560 hektarech v letech 1848 až 1852. Ohraničoval ji 42kilometrový plot s více než 11 tisíci žulovými sloupky, 53 velkými branami, 51 vrátky a čtyřmi stavbami, tak zvanými jeleními skoky, které sloužily k jednosměrnému pohybu zvěře směrem do obory. Oldřichovské sedlo je dnes nástupní lokalitou do jizerských bučin a křižovatkou naučných stezek.

Podnik Lesy ČR v listopadu dokončil také dva úseky cyklotrasy z Rádla do Milířů u Jablonce nad Nisou. „Spolu se zástupci obce Rádlo jsme před třemi lety začali řešit kritickou bezpečnostní situaci na frekventované silnici mezi Jabloncem nad Nisou a částí Milířů. Nyní se podařilo cyklisty i turisty odklonit,“ pokračoval Řičář.

Oba asfaltové bezmála tři metry široké úseky měří 602 a 368 metrů. Stavěly se od letošního června do listopadu a tvoří součást turistické trasy Hřebenovka a cyklotrasy z Dobré Vody do Vesce.

„Cestu bude využívat také lesnická technika. Během těžby a nutného skládkování ji uzavřeme,“ dodává Řičář. Na stezce je několik vjezdů, přeložek a propustí. Součástí stavby byly i překlady optického kabelu a vodovodu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej zlevňuje pro 1,4 milionu zákazníků na produktu na dobu neurčitou, nižší ceny se promítnou do záloh automaticky

14:46 ČEZ Prodej zlevňuje pro 1,4 milionu zákazníků na produktu na dobu neurčitou, nižší ceny se promítnou do záloh automaticky

Po zlevnění plynu na dobu neurčitou na začátku června pokračuje ČEZ Prodej ve svém avizovaném letním…