Liberecký kraj: Oblastní galerie vyřazuje ze sbírek historické lustry. Vrátí se do Liebiegova paláce

18.10.2022 19:33 | Tisková zpráva

Do libereckého Liebiegova paláce se vrací historické křišťálové lustry. Žádost o vyřazení čtrnácti těchto svítidel ze sbírek Oblastní galerie Liberec schválila na svém zasedání Rada Libereckého kraje. Záměr však ještě musí schválit také Ministerstvo kultury.

Liberecký kraj: Oblastní galerie vyřazuje ze sbírek historické lustry. Vrátí se do Liebiegova paláce
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Lustry do galerie historicky patřily a je dobře, že se na své původní místo vrátí. Liebiegův palác, kde dříve Oblastní galerie Liberec sídlila, prošel důkladnou a velice pečlivě provedenou rekonstrukcí. Zrestaurované lustry dodají jeho interiérům patřičnou noblesu a lesk. Znalecká hodnota lustrů před restaurováním, které zadalo statutární město Liberec a realizuje společnost Preciosa Lighting, a.s., je 890.000 korun. S městem jsme domluveni, že v rámci akcí Křišťálového údolí budou moci lidé minimálně dvakrát za rok tyto historické lustry vidět,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Pokud vydá Ministerstvo kultury vyjmutí lustrů z galerijních sbírek kladné stanovisko, bude následovat převod těchto 14 svítidel, spolu s dalšími šesti, které sbírkovými předměty nejsou, na statutární město Liberec.

Jde o soubor historických a historizujících lustrů, které byly od založení galerie pořizovány pro výstavní sály neoklasicistního Liebiegova paláce. Všech 20 lustrů má více než metr na výšku. Nejmenší z nich je šestiramenný o průměru 80 a výšce 110 centimetrů. Největší má 18 ramen, jeho průměr činí 110 centimetrů a výška dva metry. V převážné většině jsou dekorativní, ověskové, korálkové, s foukanými rameny typu terezián nebo palme, klasicistní či novodobé konstrukce.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…